Uw zoekacties: Seijst, 1984; p. 87

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1984; p. 87
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1984
Pagina:
87
Is onderdeel van:
de heer Van Dijk akkoord en deze aanvaardde die kandi- datuur (20) . De "Oranjevaan" meldde (21), dat de heer Van Dijk waarschijnlijk kandidaat zou worden gesteld door de voorstanders der bijzondere scholen. De kandi- daatstelling van de heer Van Dijk door "Zeist " werd uitgelegd als een poging om de eenheid van de voorstan- ders van bij zonder onderwij s te breken. Volgens twee ingezonden stukken in de "Oranjevaan" hadden de libera- len dezelfde man kandidaat gesteld als de roomsen (met steun van de antirevolutionairen) van plan waren . De periodieke verkiezing van 19 juli 1887 leverde
weer verwarring op. "Nederland en Oranje" voerde alleen actie voor de heer J.H. de
Malefijt. " Ze i s t" voer-
de actie voor de aftredende leden P.W. van Calker en J. Meerdink, en trachtte de heer De Waal Malefijt te ver- vangen door j hr O. J . Sickinghe. Particulieren voerden actie voor de heer A.J . Kraan, antirevolutionair en reeds eerder raadslid geweest (22). De he er Meerdink, we thouder, werd dus niet meer door "Nederland en Oranje" gesteund, en zij waarschuwde er voor dat men het aftredende lid De Waal Malefijt trachtte te vervan- gen door een liberaal. Uiteindelijk werden de drie zittende raadsleden her-
kozen . In het commentaar op de verkiezingsuitslag schreef de " Oranjevaan" het hoge stemmenaantal voor jhr Sickinghe toe aan het feit, dat velen niet op De Waal Malefijt gestemd hadden omdat deze sinds kort ouderling van de dolerende kerk is geworden (23). Verder conclu- deerde de "Oranjevaan" dat de poging van enkelen om de heer Meerdink door de heer Kraan te vervangen, mislukt was . Dit werd geweten aan de liberale steun voor de heer Meerdink en de neutraliteit van "Nederland en Oranje" op dit punt. De verkiezingen van 1889 waren voor de antirevolutio-
nairen teleurstellend. Door "Zeist" werden de heren Anton, Egeling, Sickinghe en Clotterbooke Patijn van Kloetinge aanbevolen. Door "Nederland en Oranje" werden de zittende raadsleden Anton en Verdonk aanbevolen en werden daarnaast de heren Fockens en De Bruijn kandi- daat gesteld (24). In een advertentie werden de heren
78
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer