Uw zoekacties: Seijst, 1986; p. 5

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1986; p. 5
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1986
Pagina:
5
Is onderdeel van:
werd een van de gunstelingen van de nog jonge Willem UI. In deze tijd was de feitelijke politieke macht in de Republiek in handen van de hollandse raadspensionaris Johan de Witt en een groep van met hem verwante en be- vriende regenten. Johan de Witt en ZlJn aanhangers, vaak aangeduid als de partij van de Staatsgezinden, hadden als belangrijkste doel de opgroeiende Prins van Oranje uit de belangrijkste staatsfuncties te houden. De raadspensionaris zag Willem Adriaan als een van de leidinggevende figuren binnen de Oranjepartij. Met groot wantrouwen bekeek Johan de lVitt de engelse rela- ties van de Nassauer. Van belang hierbij was niet al- leen diens vriendschap met de engelse koning, maar ook het huwelijk van Willem Adriaans zuster, de freule van Nassau- Beverweert, met de Graaf van Arlington 3) in 1665. Henry Bennett, graaf van Arlington, was de Sec re - tary of State van Engeland. Deze functie kan men om- schrijven als minister van buitenlandse zaken. Arling- ton behoorde tot de kleine kring van koning Karels naaste adviseurs. Tij dens de Tweede Engelse Zee-oorlog van 1665 tot
1667 beschouwde Johan de Witt de Prins van Oranje en zijn aanhang als een soort vijfde kolonne in dienst van de engelse koning. Riep Karel 11 de verheffing van zijn neef Willem UI tot diens voorouderlijke ambten niet uit als zijnde een belangrijk oorlogsdoel van Engeland? Begrijpelijk ook dat Johan de l,itt Willem Adriaan zag als een belangrij ke schakel tussen de Oranj epartij en Engeland . De toekomstige Heer van Zeist en Driebergen heeft het wantrouwen van de raadspensionaris echter zonder kleerscheuren weten te doorstaan. Het huwelijk van Hillem Adriaan met de rijke zeeuwse Elizabeth van der Nisse op 27 januari 1664 bleek een mooie uitgangspositie te zijn voor een politieke car- riire in Zeeland. Toen Prins Hillem 111 op 19 september 1668 zich liet benoemen tot Eerste Edele in de Staten van Zeeland, wees hij Willem Adriaan aan als zijn plaatsvervanger . De steden Veere en Vlissingen behoorden als markie-
4
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer