Uw zoekacties: Seijst, 1986; p. 7

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1986; p. 7
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1986
Pagina:
7
Is onderdeel van:
zijn gelederen. Na de dood van Willem 111 in 1701 daalde de ster van
de Nassauer snel . Een jaar voor zijn dood zette de zeeuwse statenvergadering hem in 1704 af als Eerste Edele. Willem Adriaan mocht de zeeuwse Staten ook niet meer vertegenwoordigen in de Staten-Generaal .
Waarom heeft Willem Adriaan Zeist uitgezocht voor
zijn buitenverblijf? Zijn geboortegrond en oorspronke- lijke heerlijkheid Odijk lag dichtbij. Bovendien vorm- den de bossen 6) en de heide rond Zeist een uitstekend jachtterrein. Een dergelijke gelegenheid voor ver- st r ooiing liet Willem Adriaan zich niet ontglippen. Bij de bouw van het Slot heeft Willem Adriaan zich
laten inspireren door het voorbeeld van de franse ba- rok. Tijdens de eerste bouwactiviteiten viel dit nog niet zo op. De zijvleugels van het Slot werden het eerst gebouwd. Mogelijk heeft toen het plan bestaan om het hoofdgebouw los van de zijvleugels te bouwen . Wel zouden de drie onderdelen worden gegroepeerd rond een fraai bestraat voorplein. Dit was in de nederlandse Republiek van de zeventiende eem.;r het overheersende bouwplan . De ontwerper van de zijvleugels is niet be- kend. De naam van de bouwmeester van het hoofdgebouw (het achter- of middenstuk) kennen wij daarentegen wel. Het was Jacob Roman, die bovendien nog van Stadhouder lVil- lem 111 de opdracht zou krijgen om het paleis het Loo te bouwen .
Waarschijnlijk heeft Roman bij de bouw van het hoofd-
gebouw het voorbeeld van het paleis van Versailies voor ogen gehad. Niet verwonderlijk is het, dat de bouwmees- ter de volledige ondersteuning hierbij heeft gehad van zijn opdrachtgever Willem Adriaan. De nieuwe Heer van Zeist en Driebergen had namelijk tijdens zijn verblijf in Parijs met volle teugen genoten van de franse cul- tuur .
Jacob
bouw op aan de
6
Roman gaf de opzet van een losstaand middenge- 7) en dit gebouw werd met zijstukken verbonden zijvleugels. Het voorplein was dus aan de
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer