Uw zoekacties: Seijst, 1986; p. 15

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1986; p. 15
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1986
Pagina:
15
Is onderdeel van:
certgebouw, terwijl weer anderen deze gedachte uitbrei- den en een gelegenheid voor de beoefening van spor t op het nabije terrein mogelijk gemaakt willen zien. Trek de Koelaan door, maak een poort onder de hoofd- ingang, projecteer op die wijze een rechte verbinding met Bunnik, richt er een uitspanning op en ge zult eens zien op welk een productieve wijze dit nieuwe bezit gelxploiteerd kan worden, zegt weer een ander. Bij de meer s tillen in de Gemeente leeft de hoop, dat
in verhuur van gebouwen terrein de oplossing zal wor- den gevonden. Het is buitengewoon moeilijk te zeggen, welke van de geuite opinies de beste is. En wel hierom, omdat men de omstandigheden nu eenmaal niet in de hand heeft, niet dwingen kan". Einde citaat uit bovengenoem- de St Nicolaasbode.
Een tweede persbericht, afkomstig uit het Utrechts
Nieuwsblad van 24 april 1969, draagt het opschrift "Bronzen aanwinst voor Zeister Slot, Groot Wapenschild getooid met Kroon". He t gaa t hier om het bronzen wapenschild, dat ge- plaatst is op het toegangshek voor het Slot. Het is het wapenschild van Hillem Adriaan, g r aaf van Nassau, ver- vaardigd door de soester kunstenaar Gerard de Groot, die al jaren het beroep van bronsgieter uitoefent, een feit dat slechts aan weinigen bekend zal zijn . Men leest in dit krantenknipsel onder andere hoe een derge- lijk bronzen schild tot stand komt in een oven met een temperatuur van 750 0
Celcius . Een volgend persbericht uit de Nieuwe Zeister Courant
van 10 oktober 1971 heeft de titel "Oude Funderingen van brug gevonden achter het Slot "; het begint als volgt :
"Zeist heeft een rijke historie. Het wordt haast af- gezaagd om dit te vermelden. Keer op keer immers komt dat vaak onverwacht naar voren. Steeds opnieuw worden bovendien oude funderingen aangetroffen en vindt men andere gegevens en bewijzen over hetgeen hier in vroe- ger jaren te vinden was. Hierbij staat veelal het Slot
14
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer