Uw zoekacties: Seijst, 1986; p. 18

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1986; p. 18
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1986
Pagina:
18
Is onderdeel van:
Huis ten Bosch hangt, terwijl er zich ook iin door Jan van Teylingen gemaak te kopie bevindt in het t-Fries Huseum te Hoorn .
11. Prins Maurits, gebaseerd op het door Van Mierevelt geschilderde portret in het Museum Boymans- van Beuningen te Rotterdam.
111. Prins Willem 11, gebaseerd in spiegelbeeld op het dubbelportret door Gerard Honthorst, aanwezig in het Rijksmuseum te Amste rdam .
IV. Henriëtte Maria Stuart met aan de hand de kleine Prins Willem lIl. Mogelijk een compositie , geba- seerd op de portretten door Van der Helst in het Rijksmuseum.
V. Dan is er nog een dubbelportret, dat bij deze se - rie behoort, voorstellende Prins Frederik Hendrik en Amalia van Solms, een kopie naa r he t in he t Mauritshuis hangende schilderij door G. Honthorst. Het bevindt zich thans in de blauwe zaal.
Opvallend bij alle schilderijen zlJ n de bijzonder
fraai bewerkte cartouches, waarin de verschillende wa - pens zijn verwerkt.
Tenslotte nog een berichtje uit de Nieuwe Zeister
Courant van 1 september 1971 getiteld "Aanwinst in het Slot" en van onders t aande inhoud : "In de blauwe zaal van het Slot hangt sinds kort het schilderij "Haison de rendez-vous " van Antoine Palame - desz Stevens. Het schilderij is de gemeente nagelaten door mevrouw J.J . H.W. Jonker-\;onnink. De schilder Ste- vens is in 1601 in Delft geboren en overleed in Ams ter- dam in 1673. Hij is lid geweest van het gilde te Delft en was mo-
gelijk een leerling van de schilders Michiel van Miere- velt en Hendrik Gerritsz Pot. Hij schilderde portretten en gezelschappe n. Zijn schilderijen zijn te bezichtigen in het Rijksmuseum te Amsterdam, het Mauritsl1uis in Den Haag, het Frans Halsmuseum te Haarlem en in Haastrecllt in he t Museum Bisdom van Vliet . Di t 17de eem,se schil- derij is omgeven door een fraaie Franse lij s t" .
17
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer