Uw zoekacties: Seijst, 1986; p. 30

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1986; p. 30
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1986
Pagina:
30
Is onderdeel van:
lij kheid van Zeist en Driebergen . De koopsom bedroeg f 5.000, -- . Door de erkenning van de riddermatigheid van het te
bouwen Slot was de eigenaar daarvan, daar hij van adel was, lid van de Utrech t se Ridderschap en kon hij als zodanig zitting nemen in de Staten van Utrecht.
Hillem Adriaan van Nassau Odijk werd geboren in 1632
als zoon van Lodewij k van Nassau, Heer van Odij k, de buitenechtelijke zoon van Prins Maurits en Margaretha van Mechelen 8). Hillem Adriaan, meestal Van Odijk ge- noemd, "studeerdelt enige jaren in Leiden en werd daar- na, ter voltooiing van zijn opvoeding naar Parij s ge- stuurd. Na een "wilde" tij d en het maken van veel schulden - moest hij tenslotte vluchten om aan de hem vervolgende schuldeisers te ontkomen. Behalve schulden- maken had hij in de franse hoofdstad wél de gelegenheid gehad - en ook benut - om kennis te maken met de franse levensstij 1 die nogal verschillend was van die in de Nederlanden. Dit is in zijn latere levenswijze dan ook nog wel merkbaar. Terug in het vaderland trouwt hij met Elisabeth van
der Nisse, dochter uit een rijk Zeeuws geslacht. Zijn neef, Stadhouder Hillem 111, die eerste edele van Zee- land was, benoemde Hillem Adriaan tot zij n vertegen- woordiger in dat gewest. Van Odijk heeft hiervan goed gebruik gemaakt: door het verkopen van ambten - in die tijd een vrij gebruikelijke zaak - weet hij in korte tijd zijn financiën weer op peil te brengen. Maar zijn ambities reiken hoger; het is daarom dat
hij in 1677 met de Staten van Utrecht gaat onderhande- len over Zeist. Het is hem, behalve om de in het voor- gaande genoemde Heerlijke rechten, ook - en niet in de laatste plaats - er om te doen de mogelijkheid te heb- ben tot de bouw van een "vorste lijk slotIl waar hij, Vrijheer van Zeis t, als gastheer zijn voorname gasten kan ontvangen 9). Een van die gas ten was ook zij n neef, Prins \-1illem
111 . l.Janneer deze van de Residentie, Den Haag, naar zijn zomerverblijf Het Loo ging - een tocht die in die
26
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer