Uw zoekacties: Seijst, 1986; p. 33

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1986; p. 33
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1986
Pagina:
33
Is onderdeel van:
Enkele j aren eerder was hij, evenals zl.Jn oudere
broer Jacob, in contact gekomen met Nicolaas Lodewijk, Graaf Von Zinzendorf und Pottendorf; door hem kwamen beide broeders in aanraking met de religieuze beweging van de Herrnhutters. De Graaf von Zinzendorf had zich in 1722 het lot
aangetrokken van een groep vluchtelingen uit Bohemen- Horavië, die behoorden tot de Broederuniteit, de Unitas Fratrum, een religieuze beweging ontstaan in de 15e eeuw . De aanhangers van deze beweging, die in Bohemen omwille van het geloof vervolgd werden, mochten zich vestigen op het landgoed in Saksen van Von Zinzendorf en vormden daar een gemeenschap die Herrnhut werd genoemd. Van hieruit verspreidden de Herrnhutters z ich niet alleen over Europa, maar trokken als zendelingen ook verder de wereld in. Von Zinzendorf blijkt dan door zijn vele relaties en door de wijze waarop hij de be- langen van de Herrnhutters weet te behartigen, een machtige pousserende kracht voor de beweging te zij n. Als hij in Amsterdam verblijft legt hij daar contac-
ten met o.a. Jacob Schellinger en diens jongere broer Cornelis. Het financiële hulp van Jacob Schellinger kan in Ijsselstein een vestiging van de Herrnhutters worden gesticht. ' s Heerendijk, bedoeld als "posthuis" , waar ook de reizende Broeders op konden terugvallen. 's Hee- rendijk blijkt geen succes te zijn. De plaatselijke bevolking bekijkt de Herrnhutters me t enige argwaan. Een belangrijk punt is ook dat het hier niet is toege- staan een eigen kerkhof aan te leggen; de wetten van het land verbieden dit. Het was dus te voorzien dat 's Heerendijk geen blijvende vestiging zou zijn. Maar waar zou men dan een vaste nederzetting voor de Herrn- hutters in de Lage Landen kunnen realiseren? Cornelis Schellinger bracht uitkomst. In 1746 kocht
hij - zoals gezegd - het Slot Zeist en de daaraan ver- bonden Hoge Heerlij kheid van Zeist en Driebergen . Als Heer van Zeist zou hij een "vrije" vestiging van Herrn- hutters in zijn gebied mogelijk maken . Daarnaast moeten we bedenken dat het voor de patriciërs in die tijd niet ongewoon t<las - en voor ve l en een ideaal - om een Heer-
29
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer