Uw zoekacties: Seijst, 1986; p. 34

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1986; p. 34
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1986
Pagina:
34
Is onderdeel van:
lijkheid aan te kopen. In zekere zin was het ook wat we tegenwoordig een "statussymbool" zouden noemen. Voor de Herrnhutters was de aankoop van Schellinger, en zo was het door hem ook bedoeld, een oplossing van hun proble- men in de Nederlanden. Ook de reizende Broeders zouden tijdens hun verblijf hier een onderkomen kunnen vinden in Slot Zeist, dat als het ware het centrale punt voor de Herrnhutters zou worden. Hierdoor was een rustig buitenleven voor de familie Schellinger niet weggelegd. Ter openi ng van de nieuwe vestiging zou al in het
voorjaar van 1746 een synode van de Broederschap worden gehouden in het Slot. Von Zinzendorf had zijn secreta- ri s al vooruit gezonden naar Zeist om een en ander te regelen. Bovendien zou het huwelijk van zijn dochter, Benigna von Zinzendorf met Johannes de
in
Zeis t gesloten worden; vele bruiloftsgasten vertoefden daarom op het Slot. Toen de familie Schellinger in Zeist arriveerde was
het daar al een drukte van belang. Maar ook na het ver- trek van deze gasten bleef het een gaan en komen van allerlei lieden. Tussen de Graaf en Schellinger rezen al spoedig geschillen over zaken van financiële en organisatorische aard. Het kwam tot een regeling; het belangrijkste hiervan was wel de "verdeling" van de ruimten in het Slot. De Graaf zou de beschikking krij - gen over het middenstuk van het gebouw, de rechter- vleugel zou worden ingericht als kerkzaal, de familie Schellinger zou zich vestigen in de linkervleugel. Wan- neer we de prent uit ± 1750 bekijken, moet het wel een riante woning geweest zijn ! In 1747 kwamen ook de Broe- ders uit Ijsselstein op het Slot wonen. Ondertussen hadden enkele amsterdamse kooplieden
zich gevestigd in Zeist. Zij bouwden huizen op de gron- den terzijde van de "middellaan" . Jacob Schellinger en Matthijs Beuning vestigden zich op wat nu het Broeder- plein is, Cornelis van Laer vestigde zich aan de over- zijde van de laan, het tegenwoordige Zusterplein.
30
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer