Uw zoekacties: Seijst, 1986; p. 36

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1986; p. 36
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1986
Pagina:
36
Is onderdeel van:
huurd, was wel heel anders dan de wijze waarop hij al- tijd zijn t aak had menen te moeten vervullen . De laatste levensjaren van Cornelis Schellinger wa-
ren door het overlijden van zijn vrouwen zij n zoon erg moeilijk. Hij zelf werd ernstig ziek en over leed na een smartelijk lijden in 1778.
De Vrij vrouwe Haria Agnes was in 1767 getrouwd met
Horitz Wilhelm , Burggraaf von und zu Dohna. Zij stierf i n 1784. Haar erfgenaam verkocht de Heerlijkheid Zeist nog in hetzelfde jaar aan Johannes Rena tu s van Laer . Deze vestigt zich nie t op he t Slot, maar blijft tot zij n dood in 1792 wonen in zijn huis op het Zuster- plein. Zijn jongste zoon , Johannes van Laer, wordt dan
Vrijheer en in 1795 Ambachtsheer van Zeis t. In dat jaar - tij dens de frans e overheersing - werden in Utrecht alle "Ridderschappen" afgeschaft. De titel van de eige- naar van het Slot is dan "Ambachtsheer". Hij sterft i n 1816 en wordt in de Ambachtsheerlijkheid opgevolgd door beide broers Cornelus Renatus en Jacob van Laer.
Zij dragen in 1818 de Ambachtsheerlijkheid Zeyst over aan Coenraad Willem Wijborch . Dan volgt er een merk- waardige periode in de geschiedenis van de Heerlijk- heid.
Enkele jaren later, al in 1822 , verkoopt Ihjborch de Ambachtsheerlijkheid aan de Evangelisch-Luthersche Ce- meente te Berbice, Britsch Guyana. Guyana, aan de noordkust van Zuid-Amerika, bestaat deels uit een zan- dig heuvelland en een · brede kustvlakte die doorsneden is door rivieren en kreken. In de 17e eeuw vestigden zich hier engelse, franse en nederlandse kolonisten die plantages aanlegden . Het oostelijk deel van Guyana werd door de Fransen bezet . Het westelijk deel behoorde aan de Nederlanders, die in 1667 het middenstuk op de Engelsen veroverden, n.l. Suriname. In 1803, de napo- leontische tijd, werd het hele gebied veroverd door de Engelsen. In 1814 kwam Suriname weer terug bij Neder- land , maar Berbice , dat in westelijk Guyana ligt, bleef Engels . Na de oorlogsjaren ging het de plantages in Berbice goed; met hulp van negerslaven werd koffie, s uiker en katoen verbouwd. 32
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer