Uw zoekacties: Seijst, 1986; p. 57

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1986; p. 57
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1986
Pagina:
57
Is onderdeel van:
Een bezoek aan Beek en Royen in 1788 Mr Jan Carel van der Muelen, Heer van Maarssenbroek,
was een utrechtse regent, die in Driebergen op de bui- tenplaats "Dennenburg" woonde . Hij is in Utrecht gebo- ren in 1740, daar lid van de vroedschap geworden, huwde er in 1782 de nijmeegse Hillegonda Susanna de Maleprade en overleed op zijn huis "Dennenburg" in 1811 1) . Van der Muelen was een consciëntieus man en heeft van
1786- 1788 een dagboek bijgehouden 2), waarin hij niet alleen de bij het beheer van zijn landgoed belangrijke zaken optekende, maar ook aandacht schonk aan wat klei- nere gebeur tenissen in het dagelijkse leven. In Zeist op Huize "Beek en Royen" woonde een utrecht -
se collega van hem, de bejaarde oud-burgemeester en lid van de vroedschap van Ut recht Hendrik Verbeek (1708 - 1788). Verbeek heeft al meermalen onze aandacht gehad 3). Op zijn oude dag had hij het op het utrechtse plat- teland niet zo gemakkelijk, vooral in de periode toen het legertje van de naar Amersfoort uitgeweken Staten Utrecht belaagde en te Zeist zijn hoofdkwartier had. Bovendien was de ouderwetse stijve regent bij de zeis- ter bevolking allerminst populair. In 1787 had hij last van dat statenlegertje en kwamen de pruisische troepen langs ter restauratie van het stadhouderlijk gezag en in 1788 was nog lang niet alles pluis en bleek ook de zeister bevolking ten opzichte van zijn buitenplaats vernielzuchtig 4). Toen al deze ellende hem overkwam was Verbeek al 80 jaar, hij zou in hetzelfde jaar (1788) overlijden . Zijn vrouw was al lang te voren op 39-jarige leeftijd gestorven . "Beek en Royen" werd ge- erfd door zijn oudste dochter Anna Catherina (1732- 1792), gehuwd met de utrechtse regent Jacob Evert van Muyden (geb. 1732) . Het bovenstaande moge tot achtergrond dienen bij het dagverhaal van Van der Huelen, die op 3 augustus 1788 naar Zeist reed . We geven het hier letterlijk weer:
"Visite bij den Heer Verbeek te Wij zijn heden bij den Oud Burgem . Verbeek geweest
50
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer