Uw zoekacties: Seijst, 1986; p. 59

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1986; p. 59
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1986
Pagina:
59
Is onderdeel van:
Herkwaardige Zaken, mij bekend In de kelder van het gebouw "Kosmos" aan de Drieberg-
seweg werden, naast voorwerpen, d ie Openbare Werken daar opgeslagen heeft, ook diverse eigendommen (grotere stukken) van de Van de Poll-Stichting bewaard . Nu er in het souterrain van het Slot enige ruimte beschikbaar kwam, die zelfs als archiefruimte kan worden aange- merkt, konden onze eigen voorwerpen van "Kosmos ll
het Slot worden overgebracht. Daarmede hielden een aan- tal medewerkers, leden van de Raad van Beheer en het Dagelijks Bestuur zich bezig toen ondergetekende een merkwaardig vierkant stuk hardsteen ontdekte, dat bij nader toezien een grafsteen bleek te zijn door de Dienst Openbare Werken daar opgeborgen. Er stond de volgende tekst op:
C.C. LXX Joh. Jacob Hartman geboren in Campen
den 10 Hay 1721 Ontslapen
den 26 . Maart 1779
Het is duidelijk dat het hierbij gaat om een graf-
steen van de Broedergemeente- begraafplaats. Hoe kwam een grafsteen van de Godsakker der Broedergemeente te- recht in de kelder van "Kosmos"?
Bij de Broedergemeente berustende gegevens wijzen uit
dat Hartman te Zeist op 31 Maart 1779 werd begraven, hij was een lid der gemeente en trouwde in 1762 met Anna Barbara Lugt. De naam Lugt komt meer in de zeister Broedergemeente voor. Jacob van Laer (1769-1824), van 1816-1818 met zijn broer Cornelis Renatus, Heer van Zeist, was in tweede huwelijk met A.C. Lugt (1774-1799) getrouwd. Er ligt slechts iin graf tussen dat van Hartman en
het graf van Cornelis Schellinger. 52
naar
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer