Uw zoekacties: Seijst, 1986; p. 68

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1986; p. 68
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1986
Pagina:
68
Is onderdeel van:
voor 'het nageslacht in tastbaren vorm, zooveel mogelijk Iiewaàrd te blijven" (einde citaat).
• 1 •• • De Stichting
28 jaar later verschijnt dan in de plaatselijke en landelijke pers het bericht, dat op 24 september 1951 door ' jkvr ; J.M.E. van de Poll, mede ter uitvoering van de wens van wijlen haar broeder jhr mr F. van de Poll (1860-1937) een Stichting in het leven is geroepen met het doel: het bestuderen van de 'historie van Zeist, het aanleggen van verzamelingen van documenten, platen, kaarten, foto' s en dergelijke op de geschiedenis van Zeist betrekking hebbende en het verbreiden van de ken- nis van de historie onzer woonplaats. Door de stichtster werd een belangrijke collectie bescheiden ingebracht, afkomstig uit de archieven van haar familie. Bij de stichtingsakte werd een Raad van Beheer ingesteld, die uit overwegingen van piëteit te- gen9ver de familie Van de Poll bepaalde, dat de Stich- ting de naam "Van de Poll-Stichting" zou dragen. Hier dient nog even opgemerkt te worden, dat de fami-
lie Van de Poll gedurende een lange reeks van jaren een vooraanstaande plaats in de zeister samenleving heeft ingenomen. Zij vestigde zich in 1859 in Zeist en woonde in huize "Beek en Royen" in de 2e Dorpsstraat.
Commissies Er werden in 1951 door de Raad van Beheer drie com-
missies ingesteld, te weten a) de Archief- en Studiecommissie, welke zich voorstel- de alle onderdelen van de geschiedenis van Zeist afzonderlijk tot voorwerp van haar onderzoek te ma- ken en die in de afgelopen , jaren uitstekend werk heeft verricht.,
b) een Museumcommissie, welke zich als doel stelde uit te zien naar een deugdelijke bewaarplaats van alle
'aan de Stichting toevertrouwde en toe te vertrouwen documenten i voorwerpen, enz.
59
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer