Uw zoekacties: Seijst, 1986; p. 70

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1986; p. 70
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1986
Pagina:
70
Is onderdeel van:
"Bronnen van Zeist"; hij heeft ds Kuipers bewerking 'van de uitgaven van H. J. van Eekeren over de Oude Kerk nauwkeurig nagezien, publiceerde over tal van zeister onderwerpen, onder andere de Zeister Dorpsstraat, over de rechtsgeschiedenis van Zeist, enz. 11
"Deze vriende-
lijke en hulpvaardige persoonlijkheid is het historisch geweten van onze Stichting geweest". Bovendien kwam in zijn huis aan de Krullelaan lang- zaam-aan een boeiend Zeister Huseum tot stand; hij had er het archief onder zijn beheer ,van 1951-1969. Haar laten wij in dit bestek ook niet de namen van de
heren W. Grapendaal, dr K.W. Galis vergeten. Allereerst de heer Grapendaal, die secretaris van de Stichting geweest is en van 1966-1972 archivaris. Iemand met een grote historische belangstelling en een verzamelaar van de eerste orde. Van 1970-1976 was dr Galis als conservator aan het archief verbonden. Hij had reeds veel werk verricht bij het tot-stand-komen van de "Bronnen", schreef verschil- lenlle artikelen in het Bulletin, dat vanaf 1 januari 1971 vier maal per jaar verschijnt. Vooral · de "Ho lens van Zeist" hadden zijn grote be- langstelling met als gevolg een publikatie over dit onderwerp van zijn hand. Bovendien nam het archiefwerk na het overlijden van de heer Grapendaal in al zijn facetten veel van zijn tijd in beslag. Inmiddels was in 1969 het grootste deel van de bezit-
tingen van de Stichting verhuisd van de Krullelaan naar een ruime werkkamer met een klein nevenvertrek op de eerste étage van het hoofdgebouw van het Slot, waar het archief zich thans nog bevindt. Verder is sedert 1956 een kelder ruimte in het gebouw Kosmos van de Dienst Openbare Werken aan de Driebergseweg als dependance in gebruik geweest voor het opbergen van allerlei zaken . Thans zijn bok deze in de kelder van het Slot veilig opgeborgen. In 1976 had een verandering 'van de werkwijze van het archief plaats." Men ' stelde verschillende werkgroepen in, '·· te ' weten: '·, ' a) archeologie, b) genealogie, c) ar- ch:lefwerk,
dl · historisch onderzoek, e) publikaties, 61
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer