Uw zoekacties: Seijst, 1986; p. 72

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1986; p. 72
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1986
Pagina:
72
Is onderdeel van:
Donselaar en de penningmeester L. Visser, waarvan al de laatste ons ten alle tijde met raad en daad be- hulpzaam was. Hij was en is voor ons de archivaris van de Van de Poll-Stichting; op zijn enorme kennis van de historie van Zeist en op zijn hulp bij het tot-stand- komen van allerlei objecten, of dit nu publikaties, open dagen, antwoorden op vragen van bezoekers zijn, doen wij nooit tevergeefs een beroep. In 1978 kwam mevrouw dr D.A. Bertoen-Brouwer ons as- sisteren en nog weer later mevrouw drs Saskia Bottinga en -de heren ir B. van Wijk en
Roeder. Publikaties
Van bijzondere betekenis voor de documentatie was het verschijnen in maart 1982 van de "Bibliografie van Zeist", samengesteld door de toenmalige secretaris mr dr V.A.H. van der Burg, waarin een overzicht wordt ge- geven van de literatuur over de geschiedenis van de gemeente Zeist. \Vant zoa ls in de inleiding van deze bibliografie wordt gezegd, is die literatuur vooral na 1971, het jaar van de verschijning van het Bulletin, toegenomen. Ook in de uitgavenreeks van de Van de Poll- Stichting, waarin de reeds genoemde "Bronnen van Zeist" en de "Molens van Zeist"; IlEen historische schets van Katholiek Zeist" door drs Th.G.P.H. Ruijs; een studie over de tekenaar Johannes de Bosch en Zeist; "1811-1815 Inlijving en Bevrijding" van dr J. Heerdink; de "Straatnamen van Zeist" van L. Visser, enz. zijn ver- schenen, blijkt dat de werkgroep publikaties toch wel enige vruchten afgeworpen heeft. Behalve deze eigen publikaties zijn opgenomen gedruk-
te artikelen en boeken alle op historisch Zeist betrek- king hebbend. Een enkele maal is een stencil en een gedrukt courantenartikel vermeld. In zijn voorwoord wijst de schrijver (Van der Burg)
nog eens met nadruk op het belang van de plaatselijke geschiedschrijving en het feit, dat de geschiedenis van Zeist nog vele witte plekken' vertoont. Het is daarom heel jammer, ' dat juist de werkgroep "historisch onder-
63
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer