Uw zoekacties: Seijst, 1986; p. 75

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1986; p. 75
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1986
Pagina:
75
Is onderdeel van:
het Bulletin, 15e jaargang, no. 3 door de heer Emmer samengesteld ter gelegenheid van de "Open Dag" 'in sep- tember 1985, welke de kartagrafie van Zeist tot thema had .
Hierin worden de kaarten van vóór 1900, die Zeist en naaste omgeving betreffen, beschreven.
V. De Persberichten Dr K. W. Galis, toenmalig conservator, "schreef in zijn jaarverslag 1972/1973: "Het knipselarchief blijft een ' zorgenkind" . _ dank zij de hulp van mevrouw Galis, die eens per
week de kranten met de schaar te lijf ging, kon hij in het jaarverslag van 1974/1975 vermelden: "de knipsel- verzameling is nu geheel "bij", dat wil zeggen ' alle kranten zijn verknipt, doch met het opbergen is nog slechts een begin gemaakt" . Zo was het ook nog in 1976, maar met de intensieve hulp van de heer Donselaar is het toen gelukt de persberichten in ± 60 mappen te ver- zamelen op verschillende onderwerpen. In 1985 werd een begin gemaakt met de voornaamste berichten uit de mappen te lichten, ze op te plakken en te coderen volgens de bibliografie, waardoor het aanwe- zige materiaal gemakkelijk te raadplegen is en de kran- tenknipsels beter tot hun recht komen. Maar
. ..•. . het moet op deze plaats eens gezegd ' wor-
den, het is en blijft een enorm werk, dat veel tijd kost en derhalve nog niet is voltooid. De heer Scharten , niet alleen eindredacteur van het Bulletin, is degene, die ons jarenlang de krantenknip- sels uit het Utrechts Dagblad verschaft en de archief- commissie kan hem daarvoor niet dankbaar genoeg zijn.
VI. De Prentbriefkaartencollectie telt ongeveer 3.000 stuks en is ingedeeld op verschillende onderwerpen : Zij verheugt zich in een grote belangstelling.
VII. De Films en Dia's: sinds een aantal jaren wordt ook het filmmateriaal over Oud-Zeist verzameld ,naast de dia' s, waarvan er al verschillende ' waren. Het · is ' in hoofdzaak de heer H. Wels, die dit werk ,bp zich ' genomen heeft. Hij trekt er ' 'met veel animo op uit om voor 66
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer