Uw zoekacties: Seijst, 1983; p. 16
Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1983; p. 16
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1983
Pagina:
16
Is onderdeel van:
tervolgers. Uiteraard had de bende hiervoor wel ervaren schippers nodig, die de wateren in dit gebied zeer goed kenden en er ze l fs ' s nachts zonder lichten de weg kon- den vinden. Jan Bosbeeck en zijn onderaanvoerder, de uit Nijmegen afkomstige Everard Engelen, recruteerden in de win ter van 1797-1798 en het voorjaar van 1798 nog een aantal mannen, totdat de Hollandse Bende in de zomer van 1798 met ongeveer 20 man zijn grootste omvang bereikt had. Ze bleef hiermee kleiner dan de vroegere Brabantse en Meerssener bendetakken. Zoals gezegd, was ook haar sa- menstelling iets anders. In de Hollandse Bende waren slechts weinig Joden te
vinden. \<aarom dat zo was is onbekend. De meeste leden van de Hollandse Bende waren afkomstig uit de grote steden van Holland, Brabant en Vlaanderen. Meer ook dan in de andere bendetakken, vinden we onder deze Holland- se rovers mannen met militaire ervaring, schippers en voormalige zeelieden. Dat blijkt ook wanneer we de ach- tergrond bekijken van de rovers die betrokken waren bij de roofoverval te Zeist .
De aanvoerders van de overval op de hoeve van Jan de
\,aal waren de Brabanders Pierre Gérard (bijgenaamd "Peer de PastoorlI) en Kees de Bruyn, alias IIKees de Brabander" . Gérard was een grote en tegelijkertijd ge- drongen man, die ooit gewerkt had als schepenlosser . Ten tij de van de Hollandse Bende trok hij samen met Kees de Bruyn rond als landarbeider. Ze waren in 1798 even oud : 33 jaar. De Bruyn was geboren in Antwerpen en had gevaren a l s schipper . Hij droeg vaak schipperskle- ren en viel op door zijn blauwe ogen, lichtbruin krul- lende haar en door een puist in zijn gezicht . De twee mannen die tijdens de overval in Zeist op schildwacht stonden waren beiden kleermaker geweest. De uit Gent afkomstige Frans de Smit had bovendien een aantal jaren gediend bij verschillende legers. Hij was 33 jaar oud, kort van postuur en had een mager gezicht . De Smit was een van de weinige leden van de Hollandse Bende die goed konden schrijven. Zijn medeschildwacht
15
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer