Uw zoekacties: Seijst, 1983; p. 18
Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1983; p. 18
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1983
Pagina:
18
Is onderdeel van:
gescheiden ZlJn opdat zij elkaar niet zouden ontbinden . Dat die personen daarop de ach t er- deur zijn uitgegaan .
Jan de \,aal, die z ich in het voorhuis bevond, ver-
volgde het verslag: Dat hij is wakker geworden door het geraas
dat hij hoorde in het achterhuis, doch dat het uur hem onbekend is omdat zijn klok stil- stond. Dat hij opgestaan is en me t zijn mede - huisgenoten getracht heeft door de deur uit het voorhuis in het achterhuis te gaan . Maar dat hij bevond dat die deur a an de achterzij - de was vastgemaakt . Dat zij aanstonds gewaar werden) dat men
bezig was de buitendeur met geweld op te lo- pen en dat daarop terstond ook de binnendeur in het voorhuis met geweld en braak werd op- gelopen . Dat zich daarop ver t oond en, zoals hij
meent, vijf manspersoonen, meest lang van gedaante in donker gecouleurde kleren en mees t met ronde hoeden op, hebbende sommigen een brandend kaarsje i n de hand. Dat de lichtj es hier e n daar tegen de wand werden geplakt. Da t hij van de geweldenaars verstond da t
zij kwamen om zijn ge ld e n dat zij ook ter- s t ond hem en zijn broeder s de gouden hemds- knopen hebben afgenomen . Dat hij met de zij - nen daarop in de kelder is gesloten, docht dat zij n nicht Aaltje Spelt in die confusie zich achter de trap begeven had en dat weinig tij d daarna de kelder weer werd geopend en zij daarin geslo ten . Dat h ij aldu s me t zij n huisgezin een ge-
ruime tijd - naar zijn gi ssing wel twee uur - opgesloten gewees t is en dat z ij met geweld de kelderdeur hebben geopend .
17
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer