Uw zoekacties: Seijst, 1983; p. 33

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1983; p. 33
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1983
Pagina:
33
Is onderdeel van:
Broedergemeente gemakkelijk voorstellen. Afgezien van het verkeer is daar niet vee l veranderd . Kern van het dorp vormde de Eerste Do rpsstraa t . Daar
bevond zich het oude Regthuis, ter plaatse van het oude Raadhuis, dat thans door afbraak en nieuwbouw met het gemeentehuis aan het Rond zal worden verbonden. Naast de Oude Kerk staan daar de twee bekende herbergen: het Hof van Holland en De Zwaan. Tegenover de kerk op de hoek van de Waterigeweg nog de "oeroude" boerderij. Maar overigens is die Dorpsstraat een woonoord voor
meer notabele Zeistenaren. Ds Daniël Natthij s Kaake- been, de jonge gereformeerde predikant, heeft er zijn pastorie. Daar staat ook het nieuwe logement der Broe- dergemeente, waar de Deen Niels Gormsen de scepter zwaait. De oude maire en vroegere schout, nog altij d arrondissementsraad in Amersfoort, en oom van maire Van Bern, Wouter van Dam, was er gevestigd, evenals zijn twee zusters. En ook de piepjonge 25-jarige maire heeft er gewoond. Naast het Reg thuis heeft de gezeten nIetse- laar Ruth Blanken zijn domicilie, een losplaats voor zijn bouwmaterialen heeft hij aan de Waterigeweg . De Tweede Dorpsstraat draagt een wat eenvoudiger ca-
chet; in het midden van de straat aan de zijde van de Jufferstraat stond de dorpsschool en daar woonde ook meester Pieter de Liefde, die ' s winters 75 en zomers 50 leerlingen de beginselen van het rekenen en het abc trachtte bij te brengen. Tussen Beek en Royen, het he- renhuis van de familie Van
van Vollenhoven, l ater
door de dames Walkart bewoond, ter plaatse van het hui- dige postkantoor, bevonden zich wat lage huisjes. Hier en daar in het dorp nog wat kleine buurtjes, zo bij - voorbeeld in de richting van de Voorheuvel- Bergweg . Verder naar Amersfoort en Woudenberg toe veel heide
en bossen op verschillende plaatsen in aanleg . De heide was verlaten door de franse legers van Marrnont, maar er is nog wel het dorp Austerlitz met door de Fransen daar neergezette barakken en met wat achtergebleven militai- ren . Plaggenhutten van bosarbeiders op de heide en heel veel armoede.
29
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer