Uw zoekacties: Seijst, 1983; p. 14

Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1983; p. 14
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1983
Pagina:
14
Is onderdeel van:
1796 gearresteerd werd. De andere rovers wa ren bang dat hij hen als medeplichtigen zou aangeven, en de meesten vluchtten . Dat Picard in 1796 gearresteerd werd was geen toeval. In 1794 hadden de franse revolutionaire legers de Oostenrij kse Nederlanden veroverd en in de daaropvolgende j aren ,-risten de Fransen langzamerhand een steeds beter functionerend bestuurlijk en gerech- telijk apparaat op te bouwen. Het uiteenvallen van de Brabantse Bende had daar alles mee te maken. Toch betekende dit niet het einde van de gehele Grote
Nederlandse Bende . De tweelingbroers Bosbeeck waren immers nog op vrij e voeten . Zij vertrokken samen met een aantal andere bendelieden naar het gebied tussen Maas en Rijn ter hoogte van Maastricht. Hier heerste in 1796 een nogal chaotische toestand, hetgeen de rovers uitstekend van pas kwam . De streek was weliswaar offi- cieel door de Fransen bezet, maar de Rijn vormde de grens met vijandelijk duits gebied en allerlei legers trokken in deze streken heen en weer. Zoals u zult we- ten, waren de soldaten ook in de late 18e eeuw voor hun voedsel en andere bevoorrading vaak nog aangewezen op de lokale bevolking. Plunderende gr oepjes soldaten wa- ren dan ook geen uitzonderlijk verschijnsel . En de ro- vers vielen in deze situatie nauwelijk op, zeker wan- neer ze zich voorzien hadden van militaire kledij. Onder aanvoering van de tweelingbroers Bosbeeck en
een nieuwe hoofdman - Mathias lVeber - ontstond hier de tweede t ak van de Grote Nederlandse Bende. In de loop van 1796-1797 groeide deze geleidelijk, totdat ze bijna even groot was als de voormalige Brabantse Bende, dat wil zeggen ongeveer 60 man (uiteraard waren die nooit alle tegelijkertijd bij een overval betrokken). Deze groep rovers werd naar haar uitgangsbasis - het plaats- je Meerssen ten noorden van Maastricht - de Neerssener Bende genoemd. Net als in de Zuidelijke Nederlanden, wisten de Fran-
sen ook in het Rijnland hun invloed geleidelijk uit te breiden. De Meerssener rovers onderschatten de Fransen
. en voerden steeds grotere en brutalere rooftochten uit. 13
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer