Uw zoekacties: Seijst, 1983; p. 59
Bibliotheek

Het gemeentearchief bezit samen met het Zeister Historisch Genootschap een enorme boekencollectie over de gemeente Zeist en de regio, over algemene geschiedenis en met handleidingen voor historisch onderzoek. U kunt de boeken niet lenen, maar wel in onze studiezaal inzien.

Heeft u een boek gevonden dat u wilt inzien in de studiezaal, gebruik dan de aanvraagknop rechtsboven de beschrijving van het boek. Onze collega neemt contact met u op voor het maken van een afspraak.

 
 

Hulp bij uw onderzoek
De informatie op deze website is zeer divers en bedoeld voor mensen met een belangstelling voor historisch of genealogisch onderzoek.
Wij trachten de informatie zo eenvoudig mogelijk te houden, maar beseffen ook dat de aard van de informatie soms wel enige studie of historische inzicht vereist. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de studiezaal via gemeentearchief@zeist.nl of telefonisch via 14030. We helpen u graag op weg.

Zoeken en bladeren

 • Bladeren
  De meest eenvoudige manier van werken is het zoeken te starten zonder zoekterm. U kunt dan bladeren door alle aanwezige toegangen.
 • Eenvoudig zoeken
  Wilt u een specifieker resultaat, dan adviseren wij u te starten met één zoekterm. Deze vult u in bij ‘Alle woorden’. Het resultaat dat u krijgt voldoet aan de zoekterm. U kunt het resultaat verder verkleinen door meerdere zoektermen op te geven, met spaties ertussen. U krijgt dan de stukken te zien waar al uw zoektermen in voor komen. Zoektermen worden gecombineerd De zoekfunctie voegt automatisch "en" toe tussen de verschillende zoekmogelijkheden die worden gebruikt. Zo kunnen 'zoeken met alle woorden' en 'zoeken met één van de woorden' worden gecombineerd.
 • Uitgebreider zoeken
  U kunt ook meerdere zoekvelden invullen, waarna het resultaat zal voldoen aan de specifieke zoekactie. In ieder veld kunnen meerdere zoektermen worden ingevuld
 • Zoeken met NOT en OR
  Meerdere zoektermen worden automatisch gecombineerd (functie AND). U kunt bij het zoeken in een zoekveld ook gebruik maken van de  functies  NOT en OR. De zoekacties met NOT beperken het zoekresultaat, terwijl OR veel meer resultaten oplevert.
  OR wordt vooral geadviseerd bij een bekende variatie op de schrijfwijze, bijvoorbeeld:
  - Den Haag OR ’s-Gravenhage
  - Vereeniging OR Vereniging
 • Woordcombinatie
  Wilt u zoeken met een woordcombinatie in een vaste volgorde (bijv. Vereniging tot behoud van natuurmonumenten), zet deze woorden dan "tussen aanhalingstekens".
 • Verfijnen
  In de meeste gevallen zal naast het zoekresultaat een mogelijkheid tot verfijnen worden aangeboden. Verfijnen kan bijvoorbeeld op materiaalsoort, maar in andere gevallen op plaats en straat. Dit is afhankelijk van het archiefmateriaal dat geselecteerd is. U vindt de verfijnopties links van de zoekresultaten.
 • Sorteren
  De resultaten staan gesorteerd in een standaard sortering. Dit kan per toegang verschillend zijn. In de meeste gevallen kan voor een andere sortering worden gekozen. U vindt de sorteeropties in de gele balk boven de zoekresultaten.
 • Wildcards
  Het gebruik van wildcards vergemakkelijkt het zoeken:
  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.
beacon
 
 
Erfgoedstuk
Tijdschriftpagina
Seijst, 1983; p. 59
Titel:
Seijst
Beheerder:
Zeister Historisch Genootschap
Jaar:
1983
Pagina:
59
Is onderdeel van:
Mevrouw A.A. van Hoogstraten-Schoch
Mevrouw Amanda Augusta van Hoogstraten-Schoch werd geboren op 10 december 1869 te Arnhem. Ze was getrouwd met de hervormde predikant Gerard van Hoogstraten, ge- boren 13 mei 1870 te Heerde. Hij overleed te Zeist op 11 juni 19 20. Het echtpaar vestigde z ich met hun drie zonen op 29 juli 1905 te Zeist, komende uit Brummen. Zij woonden aanvankelijk in de pastorie aan de Ie Dorpsstraat nr 20, later nr 14. Mevrouw van Hoogstraten wordt in de "Moderne encyclopedie der wereldlitera- tuur " , 1963-1977, onder meer beschreven als volgt: "Nederlands protestantse romanschrijfster en journa- liste. Redactrice van "Onze Gids" en " Christelijk Vrou- wen leven" . Publiceerde in vele tij dschriften o. a . in Elseviers Maandblad. Amanda Augusta van Hoogstraten- Schoch behoorde tot de welnlge geëmancipeerde pro- testants- christelijke vrouwen, die naast de man een plaats opeisten in openbare vertegenwoordigende licha- men. In haar romans en andere publikaties trachtte zij de protestantse vrouw sterker bij de tijdsverschijnse- len te betrekken. Haar roman "Gouden Teugels" wilde een christelijk tegenbeeld geven van mevrouw Van Ammers- Küllers emancipatieroman "De Opstandigen" . Zij moest, ook in eigen kring, wegens het sentimen- taliseren van de stof, scherpe kritiek ondergaan . Werken: Romans: De grote Levensweg (1916), De Slot-
vrouwe van Westwoud (1918), Onkeltje (1919), Gouden Teugels (1927), Renata (1920), 't Swane Vecht (1930), Kluizenaartj e (1935), De liefde van een moderne vrouw (1932), Horizon (1933). - Novellen en Medita t ies: Kijk-
j es door 's Levens Venster (1920), Het ongeschonden beeld ( 1926), Lichlijnen (1928). Op 4 september 1923 doet mevrouw Van Hoogstraten als
lid van de C.H.U. haar intree in de gemeenteraad van Zeist. In de raadsvergadering van 24 september 1923 vraagt ze of het niet mogelijk is, dat b. en w. zich in verbinding stellen met de directie van de Oostertram- maa t schappij omtren t de bouw van een wachthuisj e voor de tram op het Rond. De burgemeester maakt zich wat van
Voorbeeld : Klik op de tekst voor meer