Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Annie de Beaufort
  • Geboren: Utrecht, 25 oktober 1880
  • Gestorven: Zeist, 8 maart 1971
  • Ongehuwd
Familie De Beaufort

De familie De Beaufort heeft een bijzondere relatie met Austerlitz en deze begint omstreeks 1850 bij Aernout Jean de Beaufort (1799-1866). Arnout Jan liet onder meer de landbouwschool aan de Woudenbergseweg, waar hij eigenaar van was, ombouwen tot een hervormde kerk met een pastorie dit is het huidige Beauforthuis. Ook zijn vrouw, Anna Aleida de Beaufort – Stoop (1812-1885) was betrokken bij het dorp en trok zich het lot van de arme bevolking aan. Zo zorgde zij bijvoorbeeld voor betaling van schoolgeld en kende een pensioentje toe aan de weduwen van haar werknemers.

De nazaten van Arnout Jan en Anna Aleida volgden hun voorbeeld, zo ook kleindochter Anna Wilhelmina Margaretha de Beaufort.

Juffer Annie

In Austerlitz was Anna Wilhelmina Margaretha bekend onder de naam juffer Annie. Het welzijn van de Austerlitze bevolking ging haar aan het hart. Juffrouw Annie heeft veel weldaden gedaan voor Austerlitz. Zo was zij beschermvrouwe van verschillende verenigingen, zoals van de Geitenfokvereniging Austerlitz en omstreken, van fanfarecorps Erica (1931) en van zangvereniging Ons Genoegen. Ze betaalde de kosten van de uitbreiding van het verenigingsgebouw Het Lokaal. En zieken en ondervoede kinderen bracht zij , op de fiets, pannetjes soep.

Landgoed Het Molenbosch

Juffer Annie woonde vanaf de jaren dertig tot haar overlijden in 1971 op landgoed Het Molenbosch, Driebergseweg 7. Daar staat nu een beeld van juffer Annie met haar fiets.

De Beaufortweg

Als blijk van waardering is een straat naar de familie genoemd. De ‘De Beaufortweg’ is daarmee dus niet alleen een eerbetuiging aan Anna Wilhelmina Margaretha, maar aan de familie.

Zij leeft voort door de De Beaufortweg in Austerlitz.