Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Bakkerij den Bleker

Door: Asta Diepen Stöpler

Ina den Bleker: “Kijk, deze mevrouw was ooit onze bakker. Van haar kreeg ik altijd een snoepje.”

Bakkerij Den Bleker was gevestigd op Steynlaan 26 van 1960 tot 1995. Eigenaren waren Thijs en Ina den Bleker – Donker. Zij verkochten een groot assortiment vers gebakken brood en banket met als toppers Gelders Tarwe en croissants. Ina den Bleker blikt terug.

Zeist

Mijn man en ik zochten eind jaren vijftig een goede locatie voor een eigen bakkerij. We kwamen uit het westen van het land en ons oog viel op Zeist vanwege de centrale ligging en de mooie bossen.

Bakkerij den Bleker

Het begin

Toen we hier kwamen, waren er maar liefst 46 bakkers. Het was dus hard werken. In de beginperiode ging mijn man met de bakfiets heel Zeist door naar klanten. Dat vond hij heerlijk, omdat hij veel contact met de mensen had. Later concentreerde hij zich meer op onze buurt. Ik stond vooral in de winkel. In tien jaar tijd hebben we de zaak goed opgebouwd.

Verbouwing

Eerst waren onze ovens op de Scheperlaan. Later, na een verbouwing, kwamen de ovens in onze zaak aan de Steynlaan. Dat maakte het werk een stuk lichter, want we hoefden de broden en andere spullen niet meer over straat te vervoeren.

Gelders tarwe en croissants

In de jaren ’70 werd de warme bakker hip. Vers gebakken brood en gebak waren vanaf toen steeds populairder. Een van onze toppers was het Gelders Tarwe, een bruin brood volgens een recept van mijn man. Een klant vond dit zo lekker, dat ze na haar verhuizing naar Hoorn regelmatig kwam om tien van deze broden te kopen om in te vriezen.

Ook onze croissants waren wijd en zijd bekend. Helemaal van bladerdeeg en 100% roomboter, absoluut geen margarine! Ons best verkochte koekje was de oublie, ook naar een oud, beproefd recept.

Afscheid

Halverwege de jaren ’90 moesten we om gezondheidsredenen besluiten te stoppen. Omdat we geen opvolging hadden, betekende dit helaas dat de bakkerij dicht moest. De laatste dag was bijzonder. Veel klanten kwamen langs om afscheid van ons te nemen. We stonden versteld van alle reacties.

Tegenwoordig bakken we af en toe nog wel eens wat, maar we zijn vooral bezig met fietsen, lezen en andere hobby’s.

Oud-klanten

Twintig jaar geleden, in 1995 sloten we onze bakkerij en nog steeds komen we oud-klanten tegen. Laatst nog een vader met zijn zoontje. ‘Kijk, deze mevrouw was ooit onze bakker. Van haar kreeg ik altijd een snoepje.’

Dit artikel is al eerder verschenen in De Nieuwsbode 5 augustus 2015.