Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Bedelketting Staatsliedenkwartier

Het kunstwerk bestaat uit een vergrote bedelketting die langs het pad in de middenberm kronkelt. De ketting, met daaraan verschillende objecten, verdwijnt af en toe in de grond om elders weer boven te komen. Aan deze scheepsketting heeft de kunstenares negen ‘bedeltjes’ vastgemaakt. De meeste objecten zoals de dobbelsteen met twee figuren, de hond, de schelp en de vechtende mannen heeft zij zelf ontworpen en uitgevoerd. Ook gebruikte zij een anker en een zitbank als bedel. Omdat een bedelketting een persoonlijk sieraad is lanceerde de kunstenares het idee om de bewoners bij de opdracht te betrekken. Er werd een prijsvraag uitgeschreven waarvan uiteindelijk één ontwerp door stemming werd uitverkoren. De winnende bedel ‘jong en oud’ benadrukt de relatie tussen de verschillende leeftijden in de buurt.

Opdracht

De gemeenteraad heeft op 28 juni 1999 besloten over te gaan tot realisatie van een kunstwerk aan de Johan van Oldenbarneveltlaan in het Staatsliedenkwartier in Zeist-Noord. Aanleiding vormde de reconstructie van de Johan van Oldenbarneveltlaan als afsluiting van een stadsvernieuwingsproject van deze wijk uit de jaren vijftig. De opdracht was een kunsttoepassing in de 700 meter lange middenberm van de laan, met aan weerszijden een dubbele rij bomen, waarbij rekening werd gehouden met de ruimtewerking, het gebruik en de sfeer van deze middenberm.

Bedelketting
Bedelketting
Procedure

Uit de werving van kunstenaars voor de opdracht aan de Krakelingweg kwamen geschikte kandidaten voor deze opdracht naar voren. De volgende kunstenaars werden uitgenodigd voor het maken van een schetsontwerp. Paul de Kort uit Vleuten, Herman Makkink uit Amsterdam en Helen Frik uit Amsterdam. De opdracht is verleend aan Helen Frik.

Budget

Voor deze opdracht was een totaalbudget beschikbaar van € 37.825,–. Uit de convenantgelden beeldende kunst en vormgeving was een bedrag van € 15.136,– beschikbaar. Uit het budget voor infrastructurele werken werd een bedrag van € 13.614,– aangewend voor deze opdracht. De Woningbouwvereniging Kombinatie 86 stelde een bedrag van € 9.075,– beschikbaar.

Kunstenaar

Helen Frik (Engeland, 1960) volgde haar opleiding aan het Brighton college of art. In 1981 kwam zij naar Nederland en volgde een studie aan Ateliers ’63 in Haarlem. Vanaf 1984 is zij, naast haar beeldend kunstenaarschap werkzaam als docente aan de Aki te Enschede. In 1996 ontving zij de Jeanne Oostingprijs, in 2000 de West Art of Now award en in 2001 ontving zij de Sandbergprijs. Zij exposeert met haar tekeningen en beelden regelmatig in binnen- en buitenland en ook in de openbare ruimte zijn beelden van haar te zien. Helen Frik verzamelt en combineert uiteenlopende materialen en objecten afkomstig uit de dagelijkse omgeving. Veel werk gaat over het menselijk tekort: het vastzitten in relaties en het onvermogen tot communiceren. Haar werk kent echter altijd twee kanten en bezit een grote mate van relativering.