Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Bloemsierkunst Althaea

Door: Asta Diepen Stöpler

Driesje en Jan van den Berg: “Met enkele collega’s hebben we Secretaressedag in Nederland geïntroduceerd.”

Bloemsierkunst Althaea was gevestigd op Oud Arnhemseweg 207, vlakbij de ZAM garage. Jan en Driesje Van den Berg namen in 1975 Bloemenwinkel ‘Daphne’ over van de heer van der Meent. Zij veranderden de naam in ‘Bloemsierkunst Althaea’. De winkel is in 1991 grondig verbouwd. Tien jaar later ging de zaak dicht, toen Jan relatiemanager bij de branchevereniging van Groentewinkels werd.

Driesje en Jan van den Berg vertellen over Bloemsierkunst Althaea.

Droogbloemen

Bloemen bestellen? 5 keer 5 bellen! Dit was een tijd lang onze advertentie op SlotStad RTV. Toen we net in de winkel kwamen, hing het plafond helemaal vol met droogbloemen, dat was de mode toen. Jan heeft er hooikoorts van gekregen. Vensterbankplanten waren midden jaren ’70 hip, kaapse violen, azalea en kalanchoë.

Bloemsierkunst Althea

Zakelijke klanten en ‘lief en leed’ boeketten

Na 15 jaar konden we verbouwen. De winkel was te klein en donker. We gooiden het roer helemaal om. Door de ligging hadden we niet voldoende particuliere klanten. Daarom richtten we ons op zakelijke klanten; KNVB, Rabo Facet, Groenewoud Profimakrt en veel anderen. Iedere maandagochtend verzorgden we de bedrijvenabonnementen, bloemstukken voor de balie. En ook boeketten bij huwelijken, geboortes, jubilea en sterfgevallen. Lief en leed, rouw en trouw.

Hoge kwaliteitseisen

We stelden hoge eisen aan onze leveranciers. Alles moest 100% vers zijn. Een van onze leveranciers bezorgde de bestellingen 6 dagen per week rond 5 uur ’s ochtends. Hij had zelfs een sleutel van onze winkel en kon de bloemen binnen zetten.

Kerstseizoen

Het kerstseizoen begon al half november en duurde tot en met 24 december. Dag en nacht kerststukken en –boeketten maken. De winkel en het magazijn lagen de dag voor kerst bezaaid met afgeknipt groen, bladeren, decoratiemateriaal. Met onze medewerksters en zonen ruimden we de middag van 24 december de boel gezamenlijk op. Dan kon ook voor ons Kerstmis beginnen.

Fuchsiatentoonstelling

In de jaren ’90 organiseerde Slot Zeist een grote fuchsiatentoonstelling. We grepen deze bijzondere gebeurtenis aan om voor iedere winkel in Zeist een grote fuchsia te zetten. Een jaar van te voren hadden we opdracht gegeven de benodigde planten te kweken. In alle mogelijk kleuren voor een feestelijk beeld.

Dit artikel is al eerder verschenen in De Nieuwsbode 24 februari 2016.