Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Bruijn's kantoorboekhandel Bruzetta

Door: Asta Diepen Stöpler

Peter de Bruijn: “In 1949 kwam de eerste balpoint op de markt. Best duur voor 7,50 gulden.”

F. de Bruyn Kantoorboekhandel en Pennendokter zat op veel locaties. De eerste vestiging opgericht door mevrouw Verzuu was op Kritzingerlaan, Steijnlaan 99, Steijnlaan 20 en Amersfoort. In de jaren ’50 in het kleinste winkelpand van de Slotlaan: nummer 285. Daarna Slotlaan nummer 291 en toen 238 en nu weer 291.

Peter de Bruijn blikt terug op F. de Bruijn’s Kantoorboekhandel en Pennendokter van zijn ouders.

Het begin

Mijn moeder F. Verzuu begon eind augustus 1936 met een kantoorboekhandel. Het was in die tijd gebruikelijk zo’n zaak te combineren met een leesbibliotheek en boekwinkel. Ik heb haar eerste kasboekje nog. De eerste boeking is van 27 augustus: ontvangsten aan uitleen fl 2,17 en goederen waaronder boeken fl 7,96. De eerste uitgaven zijn twee dagen later, voor thee, een speldje en melk: 58 cent in totaal.

Zij was 22 jaar en wilde iets voor zichzelf beginnen. Ze verkocht onder meer pakpapier, lux postpapier, papieren zakken, kasboekjes, vulpennen, kroontjespennen en inkt. In 1942 trouwde ze met mijn vader, Frits de Bruijn. In de oorlog lagen de zaken nagenoeg stil. Op 9 september 1945 openden zij ‘F. de Bruijn’s Kantoorboekhandel en Pennendokter’ op Steijnlaan 20. In die tijd een drukke straat, waar veel buurtbewoners doorliepen op weg van en naar het busstation. Er waren daar nog drie kantoorboekhandels, waaronder die van mijn tantes Miep en Coba: ‘Verzuu Kantoorboekhandel’, Steijnlaan 99. Dit was geen probleem. Iedereen had een goed bestaan.

Bruijns kantoorboekhandel Bruzette

Eerste balpoints

In 1949 kwam de eerste balpoint op de markt. Best duur voor 7,50 gulden. Mijn vader vulde de pennen zelf. Hij verwarmde de inkt in een potje boven een spiritusbrander, haalde het kogeltje uit de balpen en zoog deze vol met inkt. Daarna tikte hij het kogeltje met een hamertje terug. Meestal ging dit goed, maar hij liep een keer een inktvergiftiging op. Een paar jaar later verscheen de Bic-pen en was het bijvullen niet meer nodig. De pen was een wegwerpproduct geworden. In 1953 werd een ander pandje erbij gehuurd op Slotlaan 285.

Verhuizing naar de Slotlaan

Mijn ouders kregen 8 kinderen. Vanwege ruimtegebrek verhuisden ze naar een grotere woning annex winkel in Amersfoort. Omdat in Amersfoort weinig andere voorzieningen waren, was er te weinig omzet. In 1963 verhuisden we naar de Slotlaan in Zeist. De winkel, de kleinste van de Slotlaan, werd hoofdvestiging. Mijn ouders verkochten onder meer luxe schaakspellen, wereldbollen, kunstkaarten, lederwaren, rekenmachines en schrijfmachines. Op het laatst 25.000 artikelen in totaal.

In 1971 werd de zaak overgebracht naar Slotlaan 291 om later op nummer 238 een grote vestiging te openen. In ’94 gingen we terug naar de huidige locatie op 291. Eind jaren ’60 ben ik in de winkel gekomen en in 1975 helemaal overgenomen onder de naam Bruzetta.

Dit artikel is al eerder verschenen in De Nieuwsbode op 21 september 2016.