Terug naar overzichtTerug naar overzicht
De Slof

Door R.P.M. Rhoen

 

Plein zonder naam

Deze foto uit februari 1968 laat het plein tussen Voorheuvel en de Emmastraat zien.

Het plein werd al in 1886 aangelegd. Burgemeester en wethouders schreven destijds in het voorstel aan de gemeenteraad om dit plein aan te leggen: ‘Ten einde daardoor dat gedeelte der gemeente, waar veel verkeer is, belangrijk te verbeteren.’ Zeist telde in die tijd ongeveer 6500 inwoners. Op de Voorheuvel en de Emmastraat waren veel buurtwinkels gevestigd. De bekende schrijver Hans Edinga (Zeist 1918?Joure 1980) noemde de Voorheuvel daarom het gezellige centrum van de oude kern van Zeist.

Officieel heeft dit plein nooit een naam gehad. In de volksmond werd het De Slof genoemd. Net als het café dat tot 1897 op de hoek van de Voorheuvel met de Oude Arnhemseweg stond. Die benaming is nu nog terug te vinden in parkeergarage De Slof.

 

plein tussen de Voorheuvel en Emmatraat - Fotocollectie Gemeentearchief Zeist

Markt

Op het plein werd van 1920 tot 1968 de markt gehouden. Als oudere Zeistenaren het over het marktplein hebben bedoelen zij niet de Markt zoals we die nu kennen. Voor hen is dat dit plein.
In de tijd dat het plein aangelegd werd, heette de Emmastraat nog Achterheuvel. In 1898 werd de naam veranderd in Emmastraat. De gemeenteraad besloot in 1990 de naam Emmastraat in te trekken en er de naam Voorheuvel aan te geven. De straat die tegenwoordig Achterheuvel heet, kreeg die naam in 1982.