Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Druppels Utrechtseweg

Het park aan de Utrechtseweg, nabij de buitenplaats De Brink, kenmerkt zich door de ritmiek waarmee de bomen zijn geplant. Het kunstwerk van Hans van Meeuwen bestaat uit een zevental grote transparante druppels van polyester die tussen de bomen hangen. Deze druppels hangen aan kabels, gespannen tussen palen, die wegvallen tussen de bomen. Zij zijn verschillend van formaat en zijn op ongelijke hoogte gehangen. In de druppels is verlichting aangebracht die voortdurend zal opgloeien en weer langzaam doven. Het effect is een melancholiek en romantisch totaalbeeld. Zo ontstaat een lichtspel tussen de bomen dat gaat over ‘het langzaam verglijden van de tijd’, als op een grauwe, verregende zondag.

Opdracht

De kunstopdracht Licht en Beweging was de eerste in het kader van het masterplan ‘à la recherche du temps inconnu’. Locatie voor de opdracht is het parkje aan de Utrechtseweg, nabij de buitenplaats De Brink. Het kunstwerk is niet alleen bedoeld voor passerende automobilisten maar moet ook de aandacht trekken van fietsers, voetgangers en wachtenden bij de abri. Vooral ’s avonds is het een donkere plek.

Gedacht werd aan een kunsttoepassing met licht en beweging waarbij ook nieuwe media een rol konden spelen.

Druppels Utrechtseweg
Procedure

In het vakblad BK-informatie 2002-3 is een advertentie geplaatst. Hierop reageerden 52 kunstenaars. Drie kunstenaars hebben de opdracht gekregen voor het maken van een schetsontwerp: Marjan Laaper, Hans van Meeuwen en Jaap de Jonge. Hans van Meeuwen uit Keulen heeft de opdracht gekregen zijn ontwerp nader uit te werken.

Budget

Voor de opdracht was een budget beschikbaar van € 43.000,– uit de convenantgelden beeldende kunst en vormgeving.

Druppels Utrechtseweg
Kunstenaar

Hans van Meeuwen (1959) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch. In 1987 ontving hij de basisprijs Prix de Rome.

Naast enkele beelden in de openbare ruimte, Huizen en Zeist, maakt Hans van Meeuwen beelden en tekeningen. De kunstenaar woont en werkt in de Verenigde Staten. Hij exposeerde o.a in Duitsland, België, Nederland en de Verenigde Staten.