Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Figi

Door: Asta Diepen Stöpler

Gerard Ruijs: “Begin en einde Koude oorlog zijn verbonden met Figi.”

Theo Ruijs senior is een van de 10 Ruijsen van Figi. Hij is de oom van Gerard, Theo en Jos Ruijs. Gerard was van 1970 – 2012 directeur van Figi, Jos vanaf 1992 en Theo junior van 2000 – 2016. Victoria en Diederik Ruijs zijn de derde generatie Ruijs in het bedrijf. Gerard Ruijs duikt in het verleden van Hotel Theater Figi.

Start met een banketbakkerij

De kiem van Figi is gelegd door banketbakker Traugott Wünsche bij de Broedergemeente in 1850. George Figi neemt de zaak in 1902 over. Na de bouw van het gemeentehuis opent Figi in 1909 een banketbakkerij-lunchroom op Het Rond. In 1917 nam Theo Ruijs senior de zaak over.

Lunchroom van Figi, begin 20e eeuw
Figi begin 20e eeuw
Restaurant, hotel en theater

Het bedrijf groeide gestaag uit tot restaurant met theetuin, hotel en theater. Het werd een vooraanstaand etablissement. Bijzonder in de begintijd was het stromend water in de hotelkamers. In 1925 is de theaterzaal gebouwd. Al snel werd daar enkele dagen per week (stomme) films gedraaid. Wegens succes kwam er een tweede zaal. Het theater had een goede naam vanwege de beroemde acteurs, actrices en toonkunstenaars die er graag kwamen spelen.

Theaterbezoekers

De theaterbezoekers passen in het beeld van het Zeist van toen: bewoners van de villawijken en de buitenplaatsen op de Heuvelrug en er werden in samenwerking theaterseries georganiseerd door het Instituut voor Arbeidersontwikkeling.

Belangrijke gasten

Het aantal overnachtingen steeg sterk door de activiteiten in de Jaarbeurs in combinatie met het geringe aantal hotels in Utrecht.
In 1952 vond hier een NAVO-congres plaats met als belangrijkste gast Amerikaanse generaal Dwight Eisenhower. Ik kan me goed de vlaggenparade herinneren en de rijen belangstellenden langs de Slotlaan. In 1995 verbleef Sovjetpresident Michail Gorbatsjov bij ons. Zo zijn begin van de Koude Oorlog en einde ervan verbonden met Figi.

Figi 1958 na de verbouwing

Koninklijk Huis

Vijf generaties Oranjes zijn hier op bezoek geweest, met uitzondering van koningin Wilhelmina (wel haar echtgenoot). Ook nazaten van de afgezette Duitse Kaiser Wilhelm verbleven hier regelmatig.