Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Gedenksteentje: Waterigeweg 31

Door: Dick van de Kamp

Het joodse gezin Bannet-Levi vestigde zich in Zeist op 16 september 1926. Ze kwamen uit De Bilt en daarvoor hadden ze in Engeland gewoond. De Bannets werden als de meest vooraanstaande joodse familie van Zeist beschouwd.

Familie Bannet-Levi

Het gezin bestond uit vader Joseph (1893) en moeder Jeannette Caroline Josephine Levi (1894) en 4 kinderen. De zoons John Henry en Joseph zijn in Engeland geboren. De oudste dochter Rosette Caroline Jeannette was geboren in De Bilt (1925) en de jongste Nettie (Jeannette Josephine) kwam in 1929 in Zeist ter wereld. Joop en John studeerden scheepsbouwkunde en vliegtuigbouw.

De kinderen Bannet uit 'Daar komen Angst en wanhoop aangeslopen.' door Heleen bij ’t Vuur en Gerrit van der Vorst
het huis op de Waterige weg 31 uit 'Daar komen Angst en wanhoop aangeslopen.' door Heleen bij ’t Vuur en Gerrit van der Vorst
Ingenieur

Jo Bannet liet een huis bouwen aan de Waterigeweg en een bedrijfsgebouw aan de Koelaan dat rechtstreeks verbonden was met de woning. In het bedrijfsgebouw werden broedmachines gefabriceerd.
Bannet was een vindingrijk ingenieur. Hij was bevriend met Jurriaan Stork, eveneens een moderne ingenieur. Stork woonde op Charlotte de Bourbonlaan 22. Hij kwam uit de bekende ondernemersfamilie Stork uit Hengelo.
Omstreeks 1936 begon Bannet een vliegtuigfabriek voor kleine luchtvaart en zweefvliegtuigen. De bedrijfslocatie had als adres Steniaweg 13. Er zijn vermoedelijk 4 vliegtuigen gebouwd. Op 13 maart 1942 nam een NSB’er het beheer over. Dit was W.M Tonnon. In november 1942 werd het bedrijf geliquideerd. De gelden kwamen o.a. ten goede aan het Duitse Rode Kruis.

Hartsvriendin Joke

Rosette Bannet zat op het Christelijk Lyceum aan de Lindelaan. Joke Folmer was haar hartsvriendin op school. Vanaf 1 september 1941 kwam Rosette echter niet meer op school vanwege de anti-Joodse maatregelen. Joke bracht op verzoek van een leraar het huiswerk naar Waterigeweg 31. Dat moest heel omzichtig gebeuren want het was op een gegeven moment verboden. Toen Joke in augustus 1942 weer eens naar haar vriendin ging, was het huis leeg. Het gezin Bannet-Levi was op die dag gevlucht. Later hoorde Joke Folmer wat er was gebeurd.

Joke vertelde dat ze geweldig kwaad is geworden en wilde deze boosheid in actie omzetten. Dit was voor haar een belangrijke drijfveer om in het verzet te gaan. Ze heeft meer dan 300 piloten (en andere luchtmachtmilitairen) gered, door ze naar veilig gebied te brengen. Ze is een van de 10 belangrijkste verzetsstrijders geworden en ze is veelvuldig onderscheiden. Joke Folmer is nu 98 jaar (augustus 2021) en woont op Schiermonnikoog.

Afloop vluchtplan

Ook Jurriaan Stork werd gearresteerd. Hij werd via Kamp Amersfoort naar Sachsenhausen gebracht en overleed daar in maart 1943.

Het gezin Bannet-Levi werd via Kamp Westerbork naar Auschwitz gebracht. Joseph Bannet overleed daar op 31 december 1943, evenals zijn beide zonen. Zijn vrouw en dochters waren al op 31 augustus 1942 vermoord.