Door: Asta Diepe Stöpler
Hans Agelink: “Ik had snel door dat kwaliteit het beste verkoopargument is.”
Stomerij Clean Inn opende de deuren in september 1975 in het toen fonkelnieuwe winkelcentrum De Clomp in Zeist-West. In juli 2013 – na 38 jaar – verkocht hij de zaak aan Babrak Kohnesheen. Naast stomen van kleding en andere textiel, biedt Clean Inn ook reparatiewerk van kleding aan. Hans Agelink van Stomerij Clean Inn, winkelcentrum Zeist-West vertelt.
Ik werkte net een maand in de stomerij in winkelcentrum De Clomp toen de holding over de kop ging. Daar stond ik dan, zonder papieren. Een roerig begin van een mooie loopbaan in de stomerij.
Ik haalde snel mijn middenstandsdiploma en vakdiploma. Als ik naar mijn advertenties van toen kijk, dan zie ik mijn oude tarieven: 7 gulden en een kwartje voor het stomen van een kostuum en een pantalon voor fl 3,25.
Ik had snel door dat kwaliteit het beste verkoopargument is. In die tijd waren er twee reinigingsmethodes: de snelle en de goede. De snelle manier was een simpel ‘opfrissertje’, maar vlekken kreeg je er niet mee weg. Daarom nam ik de goede stoomwijze en dat was een verstandige keuze.
De AVD – de voorloper van KLPD (korps landelijke politiediensten) – koos mij vanwege de goede kwaliteit. Ik mocht al het stoomwerk uit het hele land doen. Bij de overstap naar de KLPD kreeg ik de opdracht om de oude emblemen van alle politiepakken te verwijderen en de nieuwe er op te zetten. Andere opdrachtgevers waren Hotel Theater Figi, Hocus Pocus, modewinkel Duetz. In de topjaren had ik diverse depots in het land: in de provincie Utrecht en ook in Arnhem, Gorinchem en Breda.
Zo’n 15 jaar geleden stapte op een goede dag een Afghaanse vluchteling – Babrak Kohnesheen – binnen. Hij was op zoek naar werk. We hadden direct een klik en ik nam hem in dienst. Dat kwam goed uit omdat ik in die tijd toen een nieuw depot voor de KLPD opende. Babrak werkte naar volle tevredenheid, hij nam me veel werk uit handen. Helaas ging het al langer bergafwaarts met – bijna – alle ondernemers in het winkelcentrum, ook met mijn stomerij. Het aantal klanten nam steeds meer af en daarom was ik helaas gedwongen hem te ontslaan. Maar twee jaar geleden nam Babrak mijn zaak over. Ik loop wekelijks wel even binnen. Het gaat goed met hem. En ik val af en toe bij hem in en bij een andere collega in de omgeving. Verder besteed ik mijn tijd aan mijn kleinkinderen, motorrijden met mijn maten en het huis opknappen.
Dit artikel is al eerder verschenen in De Nieuwsbode, 23 september 2015.