Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Hans Haaksman bloemen

Door: Asta Diepen Stöpler

Hans Haaksman: “Soms was het zo druk, dat de politie het verkeer op het kruispunt Utrechtseweg – Soestdijksestraatweg in goede banen moest leiden.”

Hans Haaksman had een tuincentrum en een bloemencentrum in Zeist en De Bilt. Bloemencentrum Schaerweijde (1973 – 2005) op de Schaerweijdelaan 74a, Tuincentrum De Kroost op de plaats waar nu de straten Graskamp en Duifhuis zijn (1980-1997) en Europatuin vlak bij het KNMI De Bilt (1997 – 2002).

Hans en Lillibeth Haaksman hadden Bloemencentrum Schaerweijde en Tuincentrum De Kroost. Hans vertelt.

Landgoed Van Vollenhoven

Wanneer je als zoon van een plantenkweker opgroeit in de kweekkassen van een buitenplaats, is het niet vreemd dat je zelf ook groene vingers hebt. Mijn ouders woonden achter de Oranjerie van landgoed Vollenhoven. Mijn vader kweekte planten en bloemen voor de eigenaren. En ik trad in zijn voetsporen.

Hans Haaksman bloemen

Bloemencentrum Schaerweijde

In 1968 begonnen mijn ouders op de Voorheuvel bloemenzaak Margriet. Ik verkocht op vrijdag en zaterdag de overgebleven bloemen op de Hogeweg, vlakbij de toenmalige slagerij Van Hunnik. Ik kreeg de smaak te pakken en opende in 1973 Bloemencentrum Schaerweijde. Een bescheiden kasje van 100 m2, maar ik deed goede zaken. Een gouden plek, want als een onverlaat na sluiting probeerde wat te stelen, dan belde er altijd wel een oplettende buurman om me te waarschuwen.

Tuincentrum De Kroost

Maar we wilden meer. In 1980 openden we Tuincentrum De Kroost op de plaats van een voormalige handelskwekerij. Op de veilingen van Aalsmeer en Vleuten kocht ik planten en bloemen, maar ook mijn vader leverde bloemen en planten. In de beginjaren kwamen vooral de bewoners van de nieuwe wijken in Zeist-West. Het ging vaak om kleine aankopen, pakweg 200 gulden om de tuin een beetje aan te kleden. In de jaren 1990 en 2000 werd de tuin een verlengde woonkamer en mocht het allemaal veel luxer.

Europatuin

Onze overstap naar Europatuin was in 1997, toen het tuincentrum ‘De Kroost’ plaats maakte voor een nieuwe woonwijk. We waren er franchisenemer, maar hadden genoeg ruimte voor een eigen invulling. We werkten hard aan een goede sfeer in de zaak. Lillibeth organiseerde altijd rond de feestdagen leuke activiteiten. Soms was het zo druk met Kerstmis, Pasen en Pinksteren, dat de politie het verkeer op het kruispunt Utrechtseweg – Soestdijksestraatweg in goede banen moest leiden. In 2002 deden we de zaak over aan de hoofdonderneming van Europatuin. Nog 3 jaar hielden we ‘Schaerweijde’ aan.