Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Dick van de Kamp, vakbondsbestuurder

Interview en verslag: Marja Vermeulen
Gepubliceerd op Geheugen van Zeist oktober 2022

Naam: Dick van de Kamp
Geboortedatum: 6 oktober 1944
Getrouwd met: Tjeerda Nauta
Kinderen: drie zonen
Kleinkinderen: zes kleinkinderen en drie bonuskleinkinderen
Beroep: Gepensioneerd vakbondsbestuurder

Familie

Ik ben geboren aan de Oude Arnhemseweg 160. In 1947 zijn we verhuisd naar de Krullelaan 15. Daar ben ik opgegroeid. Ik had twee broers en een zus. Ik was het tweede kind in het gezin. Mijn vader was loodgieter. In 1934 is hij voor zichzelf begonnen, omdat hij met zijn baas van mening verschilde over het opnemen van een vrije dag. Het was geen vetpot in het begin. Mijn ouders kwamen allebei uit Zeist. Ze waren gereformeerd en kwamen allebei uit een arm gezin. Ze hebben zich opgewerkt. Ik weet als kind nog goed, dat mijn vader werkelijk alle boter van de verpakking afschraapte.

Dick van de Kamp op de kleuterschool

Vrijbuiter

Ik was een vrijbuiter. Mijn moeder is weleens in paniek geweest. Zo liep ik als driejarige in mijn in eentje op de Arnhemse Bovenweg en mijn tante heeft mij een keer midden van de Slotlaan af moeten halen, waar ik met Fikkie, mijn hondje liep. De bussen reden om mij heen. De tram reed toen al niet meer.  De rails waren opgevuld met asfalt. Op mijn 10e mocht ik al in mijn eentje op de fiets naar Alphen aan de Rijn. Daar woonde familie.

Kleuterschool aan de Hogeweg/Slotlaan
Kleutertijd

Ik ging naar de kleuterschool op de hoek Hogewegweg/Slotlaan. Ik zat in de klas bij juffrouw van Ommeren.  Ik noemde haar “van onderen”. De school had twee verdiepingen. Op een gegeven moment moest ik naar een andere klas. Dat wilde ik niet. Ik wilde bij juffrouw van Ommeren blijven. Ik moest met een paar man sterk naar de andere klas gebracht worden. Zo spartelde ik tegen.

Na de kleuterschool ging ik naar de lagere school aan de Walkartweg. Als kind speelde ik in het bos bij Pavia en veel in het Walkartpark. In Pavia was een meisjesinternaat gevestigd. In de winter kon je schaatsen op de vijver. In de lente vingen we daar salamanders. Klimmen deed ik ook graag. Ik ben weleens door een politieagent van het dak van de Boskapel bij Pavia afgehaald. Ook ben ik een keer van de hoge muur van het Walkartpark afgevallen. Pal op mijn rug.

Vrije tijd

Ik was altijd buiten. Voetballen was mijn lust en mijn leven. Dat deden we op het veldje achter het Gemeentehuis bij het Walkartpark. In het begin deden we dat met een bal, gemaakt van kranten met elastiekjes eromheen, gemaakt van ringen die uit een binnenband geknipt werden. Op mijn 10e werd ik lid van voetbalvereniging Jonathan. Daar heb ik tot mijn 20e gevoetbald. Thuis oefende ik ook veel met de voetbal. Soms kwam de bal bij de buurman in de tuin terecht. Dan was het maar afwachten of je de bal terugkreeg.

Dick van de Kamp aan het spelen

Middelbare schooltijd

Ik heb het gymnasium aan het Christelijk lyceum gevolgd. In mijn middelbare schooltijd typte ik voor mijn vader de rekeningen voor de klanten en bracht ze ook rond. Daar verdiende ik een dubbeltje per rekening mee. Ik schaam me wel eens als ik eraan denk hoe we de leraren, meneer Samson en Stokmans, hebben gepest. Ik kon heel goed plat Zeisters praten. Dat had ik geleerd van de familie van moeders kant. Een tante van mij woonde aan de Noordweg. Haar schoonzoon werkte bij de Gevato (slachthuis en vleesverwerkingsbedrijf aan de Driebergseweg). Als we daar waren kreeg je een “lekker plakkie wors” De Kroost werd toen ook wel het afvalputje van Zeist genoemd. De Vaalt (afvalstoffendepot) lag aan het einde van de Noordweg en in de wijk was de afvalwaterzuivering. Het hek van de Vaalt staat er nog steeds.

Werk

Na de middelbare school ben ik rechten gaan studeren. Ook ben ik nog in militaire dienst geweest. Inmiddels had ik mijn vrouw leren kennen. We konden een huis krijgen in Rijssen. Daar kwam mijn vrouw vandaan. Toen ik een baan kreeg bij het  CNV zijn we vrij snel daarna weer in Zeist terecht gekomen, aan de Dijnselweg en in 1971 zijn we verhuisd naar de Kroostweg. Daar wonen wij nog steeds. Eind jaren zeventig ben ik begonnen als vakbondsbestuurder en dat heb ik tot aan mijn pensionering gedaan. De laatste jaren was ik voorzitter van de Hout-en Bouwbond CNV.

Activiteiten

Mede daardoor is mijn belangstelling voor de geschiedenis van Zeist gewekt en ben ik mij daarin gaan verdiepen. Na mijn pensionering ben ik ook nog actief geweest voor het bestuur van tennisvereniging Griffensteyn. Ik ben bestuurder geweest bij het IVN en natuurgids, bestuurslid van de Vereniging Bartimeus, voorzitter van de Oude Begraafplaats en heb meegeholpen bij het opzetten van het Geheugen van Zeist. Eén van de mooiste dingen vond ik het houden van natuurwandelingen voor blinden en slechtzienden. Ik genoot van die blijde gezichten.

Dick van de Kamp in 2022
Tevreden mens

Ik ben nu nog actief voor het Geheugen van Zeist, het Zeister Historisch Genootschap en de kerk. Mijn vrouw en ik trekken er graag op uit. We genieten van de kinderen en kleinkinderen. Ik ben een tevreden mens.