Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Koningsportret

De nieuwe raadzaal in het gemeentehuis van Zeist is uitgangspunt geweest voor dit Koningsportret. Er is een bepaalde afstand nodig om het beeld helder te krijgen. Van dichtbij zien wij enkel 4356 vlakjes, maar van een afstand kunnen wij duidelijk Koning Willem-Alexander herkennen. Het portret sluit aan bij de huidige tijdsgeest en het verwijst naar het digitale tijdperk waar wij in leven; een koning van deze tijd.

Opdracht

Begin 2014 werd de nieuwe raadzaal in het gemeentehuis van Zeist in gebruik genomen. Op initiatief van de gemeenteraad werd een wedstrijd voor een 2-dimensionale beeltenis van de koning georganiseerd. Lokale kunstenaars kregen de mogelijkheid om zich in te schrijven voor deze eervolle uitdaging waarbij het winnende werk een plek kreeg in de nieuwe raadzaal.

Koningsportret
Nieuwe raadzaal gemeentehuis met Koningsportret
Procedure

In de eerste selectieronde is door de Adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving uit de vele ingezonden portfolio’s een keuze gemaakt voor 7 Zeister kunstenaars. Deze kunstenaars leverden in januari 2014 hun werken in bij De Werkschuit, waar ze ook tentoongesteld werden. Het publiek kon daar en bij de presentatie in het nieuwe gemeentehuis haar voorkeur per stemmingsformulieren uitspreken. De schilderijen van Irma den Bode, Jan Pieter Foppen en Erica Nussbaum kwamen als besten uit de bus en hieruit werd door de Adviescommissie BKV en de gemeenteraad gezamenlijk het winnende portret gekozen.

Winnaar

Het Koningsportret van kunstenares Irma den Bode is gekozen als winnaar en hangt in de raadzaal.

Budget

Het winnende schilderij werd door de gemeente Zeist aangekocht voor een bedrag van € 5.000,00. De overige kunstenaars ontvingen een vergoeding van € 400,00.

Kunstenaars

Irma den Bode, Erica Nussbaum, Jan Pieter Foppen, Jan Sakko, Janneke Berendsen, Kevin Nieuwenhuijs, Marjolein Witte.