Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Koppeldijk

Door R.P.M. Rhoen

De Koppeldijk dateert al uit de middeleeuwen. Langs de Koppeldijk loopt de Grift een kanaal dat tussen 1638 en 1642 werd gegraven. Tot eind jaren veertig van de vorige eeuw was de Grift in gebruik als vaarwater. Boten voeren van de haven aan de Waterigeweg naar Utrecht en zelfs naar Amsterdam.

Om het waterpeil in het kanaal te regelen was een koppelschut aangelegd. Het oude schut werd in 1831 vervangen door de Koppelsluis zoals op de foto te zien is. In de sluis werden de boten geschut. De sluisdeuren werden bediend door een sluiswachter. Op de foto staat sluitwachter mevrouw C. Korstanje?Aalten met een van haar dochters.

Herberg De Clomp

Bij de Koppelsluis stond de oude herberg De Clomp. Deze herberg heeft zijn naam gegeven aan de huidige wijk De Clomp. Meer dan twintig jaar was Nicolaas Vergeer er de herbergier. Dat was nog zo toen deze foto genomen werd. Vaak was de herberg het aantrekkelijke eindpunt van een roeitochtje op de Grift vanaf de Waterigeweg. Kraal noemt de herberg in zijn Gids van 1933: ‘Dat aardig plekje van Zeist, waar men vroeger ververschingen kon krijgen.’ De herberg is 1970 afgebroken.

Sluisje aan de Koppeldijk
Openbare basisschool de Koppel
Windkorenmolen De Klomp

Rechts op de foto staat de windkorenmolen De Klomp. De molen stamt uit 1855 en was een van de zes molens die Zeist ooit rijk was. Met zijn hoogte van negentien meter bepaalde hij het landschapsbeeld. De woning van de molenaar bevond zich op de eerste verdieping. De eerste molenaar was Hendrik Schuurman en van 1906 tot 1965 zat de familie Van Drie op de molen. Ondanks diverse pogingen om de molen te behouden is dat niet gelukt en tegenwoordig staat op de plek van de vroegere molen de openbare basisschool De Koppel.