Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Kroonluchter gemeentehuis

In de publiekshal van het gemeentehuis Zeist hangt een 50-delige kroonluchter, bestaande uit 7 zich herhalende glazen objecten die staan voor de 7 deugden. De uil voor wijsheid, de ezel voor rechtvaardigheid, het cosahedron voor matigheid, de diamant voor moed, de eikel voor vertrouwen, het anker voor hoop en de lelie voor naastenliefde.

In de buitenruimte achter de publiekshal, staat een aluminium beeld waarvoor de mallen voor het glasblazen van de objecten binnen zijn gebruikt. Paarsgewijs zijn de mallen, gedeeltelijk door de oorspronkelijke gietkanelen, met elkaar verbonden en vormen een helder beeld dat het maakproces van de kroonluchter binnen in de hal voelbaar maakt.

Opdracht

In 2013 was de grote aanbouw van het gemeentehuis gereed. In de publiekshal, als plaats van ontmoeting, was in een monumentale kunsttoepassing voorzien. Randvoorwaarden en kaders hierbij waren onder meer ‘verbinding’ en ‘duurzaamheid’ en de architectonische zichtlijnen.

Glazen Echo
Close-up Glazen Echo
Procedure

Uit een groslijst van 15 kunstenaars zijn door Adviescommissie BKV Suzan Drummen, Krijn de Koning en Alphons ter Avest voorgedragen om een schetsontwerp te maken.

Na presentatie van de drie ontwerpen is door een selectiegroep bestaande uit de wethouder van Cultuur, raadsleden, projectleiders techniek en gemeente, de architecten, de gebruikers van de publiekshal en de ABKV er voor gekozen Alphons ter Avest de opdracht te verlenen.

Budget

Voor deze opdracht is een budget beschikbaar van € 100.000,00 waarvan € 85.000,00 voor de realisatie van de twee werken van Alphons ter Avest.

Mal kunstwerk glazen echo
Kunstenaar

In de beelden van Alphons ter Avest speelt perceptie en transformatie een belangrijke rol, waarbij het gaat om het bereiken van een helder en transparant beeld met een gelaagde betekenis. Aan de basis hiervan liggen vaak alledaagse objecten, een auto, een caravan, een huis, modelbouwmateriaal, speelgoed, etc. Deze eigentijdse iconen vormen een aanleiding maar staan niet model. Hij modelleert deze beelden opnieuw om ze te betrappen op hun wonderlijke dubbelzinnigheid.

De kunstenaar werkt meestal met reproductietechnieken zoals zeefdruk of giettechnieken in metaal en keramiek waarbij sjablonen en mallen gemaakt moeten worden. Met deze werkwijze komt proces en techniek samen in het beeld. Alphons ter Avest realiseert beelden en projecten in de openbare ruimte en exposeert in binnen- en buitenland.

Bekijk ook het filmpje ‘Verbindende deugden’ op youtube waarin kunstenaar Alphons ter Avest vertelt over het kunstwerk dat hij maakte voor in de publiekshal van het vernieuwde gemeentehuis van Zeist. (met ondertiteling)