Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Kunst langs de snelweg A28

Het kunstwerk is een teken, dat uit het bos oprijst en tegen de lucht afsteekt, versterkt door een steeds veranderende lichtreflex. Er zijn twee vormen, die elkaar steunen tot één vorm, een uitdrukking van samenwerking, verbondenheid en van waakzaamheid ter bescherming van vrede. Liefde en veiligheid zijn beide gebaseerd op die samenwerking. Zonder de liefde tussen de mensen is er geen leven. Zonder vertrouwen tussen de volken is er geen vrede. Kunst langs de A28.

Opdracht

Deze opdracht behoort tot de reeks opdrachten op basis van het masterplan van Wim Korvinus. Het betreft hier het zesde stadium van de liefde, ‘de liefde en de opkomende twijfel’, uit het boek van Stendhal ‘Over de liefde’.

De opdracht voor het kunstwerk was tweeledig: het werk was bestemd als eindpunt van het masterplan ‘Over de liefde’ met het thema de tweede kristallisatie van de liefde. Daarnaast moest het gaan over de samenwerking voor de veiligheid in de jaren 1945-1994 tussen de Amerikaanse en Nederlandse luchtmacht (Soesterberg) ten behoeve van de NATO-landen.

Teken langs de A28

Stadium van de liefde

  • Bewondering – 1e stadium van de Liefde
  • Wat Heerlijk – 2e stadium van de Liefde
  • Hoop – 3e stadium van de Liefde
  • Ontluikende liefde – 4e stadium van de Liefde
  • 1e Kristallisatie (werk is niet uitgevoerd)
  • De liefde en de opkomende twijfel – 6e stadium van de Liefde
  • Tweede Kristallisatie (Observer) – 7e stadium van de Liefde

Procedure

In opdracht van de Friendship Alliance Foundation zijn drie beeldende kunstenaars uitgenodigd een schetsontwerp te maken, te weten Piet Slegers, Marte Röling en Carel Visser. De opdracht is verstrekt aan Piet Slegers.

Budget

Het budget voor de opdracht bedroeg in totaal € 80.319,–. Dankzij de financiële steun van de Friendship Alliance Foundation, het Ministerie van Defensie, het Bouwfonds Cultuurfonds, de Provincie Utrecht en de gemeente Zeist is het mogelijk geweest tot uitvoering van de opdracht over te gaan.

Kunstenaar

Piet Slegers (1923) volgde zijn opleiding aan de Akademie ‘Kunstuitoefening’ in Arnhem, waar hij later ook als docent werkzaam was. Hij exposeert in binnen- en buitenland en heeft vele werken in de openbare ruimte gerealiseerd.