Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Lichtsculptuur Jacob van Lennepplein

Het ontwerp van Ton Zwerver bestaat uit een folly die dienst doet als lichtobject met daarbij een ronde bank. Door gebruik te maken van eenzelfde figuratie, combinaties van mens-, dier- en plantvormen worden beide objecten met elkaar in verband gebracht. De lichtsculptuur is een opengewerkt object van staal, in de vorm van een diamant, waaruit in de avond van binnen uit licht straalt. De buitenzijde is zwart, de binnenzijde blauw waardoor ook overdag contrast ontstaat. De bank, met een doorsnede van 3 meter, is uitgevoerd in zwart-wit granito. Aan de onderkant van het stalen onderstel is licht aangebracht.

In de avond en nacht veranderden de objecten van karakter en wijzigt de atmosfeer. Het object krijgt het karakter van een toverlantaarn en de bank lijkt door het licht te gaan zweven waardoor het doet denken aan een buitenaards object.

Op 23 juni 2010 is het kunstwerk feestelijk onthuld door wethouder Varkevisser in aanwezigheid van het Wijkteam Noord, buurtbewoners en genodigden.

Opdracht

Het Jacob van Lennepplein is een klein groen park omringd door woningen. Het park, aangelegd in de jaren twintig, wordt doorkruist door paden en is van monumentale waarde. In het centrale deel maakte het park een verwaarloosde indruk.

Door aan Ton Zwerver de opdracht te verlenen een eigentijds kunstwerk te realiseren dat enerzijds autonoom is en anderzijds een gebruiksfunctie heeft krijgt het park meer karakter en wordt de verblijfsruimte veraangenaamd.

Lichtsculptuur Jacob van Lennepplein
Bank Jacob van Lennepplein
Procedure

Voor een beeldende kunst opdracht in Austerlitz was Ton Zwerver gevraagd een schetsvoorstel te maken. De adviescommissie was zeer ingenomen met dit voorstel maar gaf de voorkeur aan Nicolas Dings. Het plan van Ton Zwerver had echter alle ingrediënten die passend waren voor het Jacob van Lennepplein. Aan hem is dan ook gevraagd zijn voorstel aan te passen en uit te werken voor deze locatie.

Budget

Voor het ontwerp en de realisatie van een kunsttoepassing op het Jacob van Lennepplein was een budget beschikbaar van € 61.750,–.

Lichtsculptuur Jacob van Lennepplein
Kunstenaar

Ton Zwerver ontwerpt en realiseert kunstwerken in de openbare ruimte. Werken van zijn hand zijn ondermeer te zien in Zoetermeer, Hoorn, Aalten, Heemskerk, Schiedam en Barendrecht. Daarnaast maakt hij collages, tekeningen en installaties. Al deze werken zijn aan elkaar verwant en gaan over ruimte en hoe deze wordt beleefd. Aan zijn beelden in de buitenruimte gaan vaak zwart wit tekeningen vooraf. Deze zijn samengesteld uit silhouetten, tekens, emblemen en iconen die Ton Zwerver verzamelt. Door deze motieven te herhalen, te vergroten of te stileren ontstaan nieuwe betekenissen. Bij en aan elkaar vormen ze de basis van een vertelling. Deze is nooit eenduidig en laat veel ruimte voor de fantasie.