Interview en verslag: Ben Kuster
Gepubliceerd op Geheugen van Zeist oktober 2014
Naam: Gerard de Lugt
Leeftijd:(in 2014) 67 jaar
Geboren: 25 september 1946 te Haarlem als 4de van 6 kinderen, in 1952 verhuisd naar Heemskerk. Zijn vader was meubelmaker, zijn moeder huishoudster.
Getrouwd: Was getrouwd met Annie en in dat huwelijk zijn 2 dochters geboren, zij is 1996 na een lang ziekbed overleden. Gerard is nu getrouwd met Lydia en die heeft uit haar huwelijk 3 kinderen. Samen hebben ze 5 kinderen en 9 kleinkinderen.
Na de lagere school, in Heemskerk, is Gerard met het gezin naar Haarlem verhuisd. Na de lagere school doorgestroomd naar de VGLO (Voorgezet Lager Onderwijs), LTS, opleiding leerling banketbakker, 6 jaar avondschool HBO niveau en 4 jaar verschillende dag bedrijfsopleidingen.
Tijdens zijn VGLO deed hij klusjes bij de plaatselijke bakker op de zaterdagen. Na zijn VGLO school, met een bijzondere werkvergunning, want onder de 14 jaar mocht je toen niet werken, ging hij bij verschillende banketbakkerijen werken, waarbij hij 3 avonden in de week studeerde aan de LTS in Haarlem.
In februari 1963 is hij van de banketbakkerij naar de toenmalige PTT in Beverwijk gegaan. Als 16 jarige moet je onderaan beginnen. Eerst als telegrambesteller, op een bromfiets met een RAC (Rijks Automobiel Centrale) certificaat, anders mocht je niet op een rijksbromfiets rijden. Daarna leerling-besteller, waarbij hij eerst met een leermeester (oudere postbode) moest meelopen totdat hij zijn volledige opleiding als postbesteller had volbracht.
Je kunt een postbode uit 1965 niet vergelijken met een postbode anno 2014. De postbode uit 1965 bracht niet alleen post rond, maar had nog veel meer taken. Het was een fietsend postkantoortje. Je moest postzegels verkopen, AOW uitbetalen, giro overschrijvingen verwerken en postpakketten meenemen. Het kwam dus regelmatig voor dat je met grote geldbedragen op pad ging. Ook fungeerde hij als overbrenger van berichten en boodschappen tussen bewoners.
Zodoende legde hij heel veel sociale kontakten met mensen en was ook een soort van sociaal werker.
Zijn taken bij de PTT waren veelzijdig. Hij begon als telegram besteller en daarna werd hij om, zoals hij zegt, in uniformtaal te spreken: leerling-besteller, postbode, besteller, bestellerchauffeur, chauffeur besteller, hoofdbesteller.
Het verschil tussen bestellerchauffeur en chauffeur besteller is dat de eerste alleen rijdt met een BE rijbewijs en de tweede heeft ook een vrachtwagen rijbewijs.
In 1966 heeft hij zijn dienstplicht vervuld. Na de basis opleiding is hij naar de koksopleiding gegaan en heeft zijn dienstplicht in verschillende militaire keukens vervuld.
In 1968 is hij getrouwd en overgeplaatst naar Utrecht. De reden van de overplaatsing was dat hij bij zijn schoonouders in woonde. Mijn schoonvader had werk gekregen in Utrecht.
In de periode van 1995, 1996, van sollicitatie en aanstelling werd zijn vrouw Annie ziek, na ziekenhuis opnames en therapieën, heeft hij gesolliciteerd bij KPN als AO analist(Administratieve Organisatie-analist) en aangenomen.
In Beverwijk maakte hij mee dat terwijl hij de post in de brievenbus deed een teefje net met jongen achter uit de keukendeur rende en in zijn kuit beet. Op een ander adres zat een grote hond aan een kooi vast met een ketting die altijd naar hem blafte met het schuim op zijn bek. Hij wilde daar altijd zo gauw mogelijk weg, want hij dacht als die hond ooit eens los brak dan was hij nog niet jarig. En wat gebeurde er op een dag? De ketting brak en de hond vloog op hem af. Gelukkig had hij de tegenwoordigheid van geest om te blijven staan. Toen de hond bij hem kwam, snuffelde hij wat en maakte dat hij wegkwam.
Gerard heeft onderzoek gedaan naar het ontstaan en de plaatsen van het postkantoor in Zeist. Het eerste postkantoor was op de 1e Dorpsstraat nummer 21 op de plaats waar nu het nieuwe gemeentehuis staat. Dan praten we over 150 jaar geleden. In dat pand heeft een piano winkel gezeten en weer later is het pand in tweeën gesplitst en zijn er een antiquair (nummer 21) en een kapperszaak van Kuster (nummer 21A) in gekomen. Achter in de kapperszaak zat het postkantoor.
Ook is het postkantoor een tijdje in het pand op de hoek van de Herenlaan en de Jufferstraat gevestigd geweest. Uiteindelijk is op de plaats waar het grote huis van de gezusters Walkart stond (hoek 2e Dorpsstraat en het rond tegenover Figi) het huidige postkantoor gebouwd. In de loop der tijd zijn er vleugels aangebouwd en ook weer verdwenen. De postbestellers hebben zelfs nog een tijde in een houten barak gezeten voor de geiser.
Zijn huidige grote passie is het maken/bouwen van model voertuigen van hout op schaal 1:25. Het assortiment varieert van jeeps, vrachtauto’s, hijskranen, locomotief met toebehoren e.d.
Een andere inzet is dat hij lid is bij het Gilde in Zeist en ingezet is als docent houtbewerking bij de praktijkschool Dijnselburg. Dit werk doet hij nu 8 jaar.