Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Majidzada, stomerij en pedagogisch medewerker

Interview en verslag: Dick van de Kamp
Gepubliceerd op Geheugen van Zeist maart 2015

Naam: Lona Majidzada
Geboren: in 1967 in Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan
Getrouwd: met Babrak Kohnesheen
Kinderen: een dochter (in 2015 18 jaar) en een zoon (in 2015 17 jaar)
Werkzaamheden: in stomerij Clean Inn en als pedagogisch medewerker bij de BSO van de Griffel

Lona is een druk persoon, het valt niet mee om een afspraak te maken. We ontmoeten elkaar in stomerij Clean Inn. Af en toe gaat de winkelbel en moet een klant geholpen worden.

Uit Afghanistan vertrokken

Dat is vanwege het geweld van de Taliban. Zij willen met dwang hun opvattingen over Staat en geloof invoeren. Het is ook bekend dat vrouwen in hun ideeën een ondergeschikte plaats innemen. Ik ben hier gekomen in 1999. Ik was zwanger van mijn tweede kind. Mijn zusje en broertjes waren al in Nederland.

Lona Majidzada en haar gezin

Vader

Daar wil ik liever niet over praten. Dat is emotioneel, dan komen de tranen.

Nederlands paspoort

Jazeker, ik heb een Nederlands paspoort. Ik heb daar flink voor gewerkt. Het staatsexamen en 4 toetsen, maar ik ben gewend te studeren. Ik heb economie gestudeerd in Oezbekistan.

Oezbekistan

De overheid liet elk jaar een grote groep studenten naar het buitenland gaan om te studeren. Ik ging naar de republiek Oezbekistan voor mijn opleiding. De Russen hechten veel waarde aan studeren. Ik ging in de vakanties weer naar huis. Ik spreek nu nog goed Russisch.

Geloof

Ik ben moslima. In Afghanistan gingen vrouwen niet naar de moskee. Bij bepaalde gelegenheden gaan we nu naar de Afghaanse moskee in Utrecht.

Werkzaamheden

Ik heb 2 banen. In de ochtenden ben ik te vinden in de stomerij Clean Inn. Twee jaar geleden heeft mijn man de stomerij overgenomen. Hij had er enige jaren gewerkt en had een goede relatie met de eigenaar. De lening bij de bank leverde geen problemen op.

Mijn man is architect, een stomerij is echt heel wat anders. Hij bedient de machine voor het chemisch reinigen. Ik doe de winkel en de kleinere werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld een overhemd. Het overhemd wordt eerst gewassen, dan gaat hij op de pop, daar gaat stoom onder zodat het overhemd opstijft en een beetje in model komt. Daarna gaat hij nog onder de pers.

Daarnaast ben ik pedagogisch medewerker bij de BSO van de Griffel. Dat doe ik 3 dagen in de week. Ik houd me bezig met kinderen van 4 tot 7 jaar oud. Ik heb daar een speciale cursus voor gevolgd. Ik ga graag om met kinderen. De kinderen horen natuurlijk dat ik niet in Nederland ben geboren, maar ik heb een goede band met ze. Ze mogen me graag.

Tevreden

We hebben heel wat bereikt door hard werken en studeren. Een eigen zaak is iets om trots op te zijn en de kinderen ontwikkelen zich goed. Maar toch mis ik de cultuur waarin ik ben opgegroeid. En ik vind het jammer dat onze kinderen een stuk van die cultuur missen. Ik droom nog altijd van de oorlog die ik heb meegemaakt, ik heb zoveel gezien.

Dus ja ik ben tevreden, maar de pijn blijft in het hart.