Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Marie-Louise Doudart de la Grée
  • Geboren: Den Haag, 17 november 1907
  • Gestorven: Johannesburg, 23 sept 1981
  • Gehuwd met Petrus Paulus van Kalmthout, 1 zoon

Maria Louise Frederica Catharina (Marie-Louise) was een dochter van Francois Casimir Guillaume Doudart de la Grée (een oud Frans adellijk geslacht) en Jacoba Catharina Maria Hout. Zij schreef vele boeken en toneelstukken en was actief in het Zeister culturele leven. Zij had graag actrice willen worden, maar werd zoals zij dit zelf eens zei ‘door omstandigheden’ daarin belemmerd.

Schrijfster

Van de romans die Marie-Louise de la Grée heeft geschreven, is het boek Zondaressen het spraakmakendst geworden.
Naast het schrijven was Marie-Louise zeer actief bij de oprichting en het functioneren van het Klein Slottheater in Zeist. Zij schreef verschillende toneelstukken voor dit theater, regisseerde die soms zelf, trad daar zelf ook op en was een geregelde bezoekster van dit theater. Van de toneelstukken is de monoloog Het fenomeen over het leven van de kunstschilder Han van Meegeren het meest bekend geworden.

Boek van Anna Blaman: Dit tussen ons is geen eenzaam avontuur

Tijdens een logeerpartij bij haar zoon in Zuid Afrika is zij overleden. Zij is daar gecremeerd en haar zoon heeft de urn bijgezet in het familiegraf op de voormalige rooms-katholieke begraafplaats aan de Utrechtseweg in Zeist. In 1990 kwam Marie-Louise Doudard de la Grée weer in het nieuws door de uitgifte van het boek van Anna Blaman: Dit tussen ons is geen eenzaam avontuur. Brieven aan Marie-Louise Doudart de la Grée en Alie Bosch. De briefwisseling uit 1948-1949 geeft een beeld van de liefdesrelatie tussen de schrijfsters.

 

Zeister Literaire Kring

Samen met de schrijver Roel Houwink (1899-1987) en de journalist Henk van Wermeskerken (1905-1981) behoort Marie-Louise de Doudart de la Grée tot de initiatiefnemers van de Zeister Literaire Kring.

Zij leeft voort door de Doudart de la Greehof in Zeist.