Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Melkboer van Willigenburg

Door: Asta Diepen Stöpler

Ans van Willigenburg – van Daalen: “De melkwinkel was een echte buurtzaak, waarin klanten vaak hun hele hebben en houden vertelden.”

In 1924 is de melkhandel opgericht aan Krugerlaan 37. In dit pand was daarvoor een café, nu is het een woonhuis. Ans en Co zijn in 1960 getrouwd. In 1968 verhuisden zij met hun kinderen naar een van de flats van Vollenhoven. In 1979 stopte Van Willigenburg met de melkhandel.

Ans van Willigenburg – van Daalen vertelt over melkboer Co Van Willigenburg.

Melkhandel

Mijn schoonouders begonnen in 1924 een melkhandel aan de Krugerlaan met zuivel, boter en kaas. In de oorlog deden zij de uitdeling van zuivel en soms ook erwtensoep. Melkboeren haalden zelf met een bakfiets melk op bij de boerderijen in de omgeving. De Duitsers verboden dat op een gegeven moment omdat het niet hygiënisch zou zijn.

Melkboer Van Willigenburg op de bakfiets in de 2e helft van de jaren '50
Melkboer van Willigenburg voor de winkel, foto uit 1947.
Overname

Mijn man Co nam in 1949 de zaak over. Nadat ik met Co trouwde kwam ik er ook. Een verschil met de bakkerij van mijn ouders aan de Voorheuvel. De melkwinkel was een echte buurtzaak, waarin klanten vaak hun hele hebben en houden vertelden.

Ook kruidenierswaren

In de zaak stond een grote koelkast voor de melkkratten en melkbussen, zeker twee meter breed en tot aan het plafond. Er waren drie toonbanken: een voor de Nederlandse kazen, voor de kaassnijmachine en voor de verkoop. Vlak na ons trouwen gingen we ook kruidenierswaren verkopen, er moesten voortaan twee gezinnen onderhouden worden. Limonade, bier, wijn, suiker en dergelijke.

Zwaar werk

Co kwam meestal om 3 uur ’s middags thuis, dan maakte hij de metalen melkbussen schoon: afspoelen met koud water, dan met heet sodawater om het vet te verwijderen en tot slot met ontsmettingsmiddel. Zwaar werk.

Melkboer Van Willigenburg - Co van Willigenburg, foto circa 1970