Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Methorst de Klop

Door: Asta Diepen Stöpler

Lotte en Lasse van den Dikkenberg: “Het voortdurend geklop in de avonden stoorde de buren en die spraken daarom van de ‘klopgeest’. Deze bijnaam inspireerde hem om zijn zaak ‘De Klop’ te noemen.”

Op 1 november 1925 verhuisde Hendrik Methorst naar een pand aan de Frans van de Puttelaan. In 1932 verhuisde De Klop naar Slotlaan 83 (oude nummering). Twee jaar later ging hij naar het pand waar De Klop nu is, Slotlaan 127. Hier bevindt zich De Klop Mode van kleindochter Lotte.

Lotte en Lasse van den Dikkenberg vertellen over het ontstaan van De Klop, opgericht door hun grootvader, respectievelijk overgrootvader edelsmid, meubelmaker en industrieel ontwerper Hendrik Methorst.

Opening zilvertoonkamer

Hendrik Methorst ging in 1910 op 14-jarige leeftijd in de leer bij de zilverfabriek van Begeer in Utrecht. Vanaf 1920 had hij een eigen atelier, ook in Utrecht. Al gauw gingen de zaken goed en kreeg hij opdrachten van zijn oude werkgever en andere ontwerpers zoals de kunstenaar Cris Agterberg. Omdat hij geen toonkamer had, moest hij met zijn artikelen naar potentiële klanten toe. Daarom opende hij in 1925 een toonkamer in Zeist.

Lotte en Lasse van den Dikkenberg

Nieuwe ontwerpstijl

Hij bewerkte koper, brons en tin en soms zilver en goud. Dit deed hij met veel geduld en precisie. De familie Methorst bezit nog een koperen armband, heel precies geklopt met verfijnde schulpen aan de rand. In de eerste jaren ontwierp hij in de stijl van de Amsterdamse School. Toen dit design na 1930 uit de mode raakte, ontwikkelde Methorst een modernere, strakkere ontwerpstijl. De zaken gingen goed: hij ontwierp klokken en lampen, die industrieel gemaakt werden. Deze werden onder meer verkocht in het beroemde warenhuis Metz & Co in Amsterdam. Zijn vrouw, Anna Geertruida, hielp in de winkel en ze naaide lampenkappen en gordijnen. Methorst werkte vooral na sluitingstijd achter de winkel in zijn atelier. Het voortdurend geklop in de avonden stoorde de buren en die spraken daarom van de ‘klopgeest’. Deze bijnaam inspireerde hem om zijn zaak ‘De Klop’ te noemen.

Winkel

In zijn winkel verkocht hij diverse kunstnijverheidsproducten, Leerdam-glas, Ploegstoffen en Gispen-meubels. Door het succes van de winkel bleef er steeds minder tijd over voor het zelf uitvoeren van zijn ontwerpen.

Woninginrichting

Later richtte hij zich steeds meer op woninginrichting in een strakke, moderne, lichte stijl. Deze aanpak was zo succesvol dat hij Jo Westerman in dienst nam speciaal voor de woninginrichting. Oom Jo kende heel Zeist en heel Zeist kende oom Jo.