Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Poelsma optiek

Door: Asta Diepen Stöpler

Piet Poelsma: ‘Vanaf vandaag geen kortingen meer, maar wel service en vakmanschap’.
Foto Optiek Poelsma was gevestigd op Slotlaan 274 van 1968 tot 2000. De opvolgers zijn Vincent Poelsma in Foto Poelsma en Ron Poelsma in Brilmode Zeist. Piet Poelsma van Poelsma Foto-Optiek vertelt.

Combinatie foto en optiek

Het was best bijzonder, onze gecombineerde foto en optiek. Via mijn zwager kwam ik in de optiek terecht. In 1953 kon ik bij hem in zijn brillenzaak als leerling aan de slag. Enige jaren later haalde ik de diploma’s Optiek en Fotovakopleiding.

Piet en Tiny Poelsma (2015)
Winkel van Poelsma in 1968
Zeist

Tiny en ik zijn geboren en getogen in Leeuwarden. We wilden graag een eigen zaak hebben en we gingen op zoek naar een geschikte locatie. We kozen Zeist omdat het zo’n mooie gemeente is, midden in het land. Eind 1968 namen we een fotozaak over op de hoek Slotlaan–Wilhelminalaan, een wat verlopen zaak.

Kwaliteit in plaats van kortingen

Een van mijn eerste beslissingen was het afschaffen van kortingen voor allerlei verenigingen en mensen. Want zo konden we geen gezond bedrijf voeren en dat was natuurlijk belangrijk voor een gezin met vier kinderen. Op de kassa plakte ik een bordje: ‘Vanaf vandaag geen kortingen meer, maar wel service en vakmanschap’. We kozen voor de combinatie van optiek en foto, een goede beslissing want de zaken liepen vanaf het begin goed. De heropening was 7 maart 1969.

Poelsma voor schap met fotorolletjes
Verbouwing

Tien jaar later lieten we de zaak grondig verbouwen. De nieuwe entree kwam meer aan de Slotlaan, de hele vloer kwam op straatniveau. Tijdens de verbouwing, die ruim een half jaar duurde, hadden we een grote Canon-trailer aan de overkant van de Slotlaan. Het er was krap, maar erg gezellig en de zaken gingen gewoon door. De klanten bleven komen.

Winkel aan de Slotlaan na de 3e verbouwing
Splitsing en overdracht

In 1985 werd de zaak gesplitst in twee zaken. Eind dat jaar namen we Optiek Van der Weerd-Jansen over. Dit was voor onze zoon Ron de gelegenheid een eigen bedrijf te starten als opticien. Zoon Vincent ging in 2000 verder met de fotozaak op Slotlaan 277.

In 2000 ging ik met pensioen. Nu heb ik tijd voor paardrijden, tuinieren en koken. Tiny werkt vaak ‘s ochtends in de fotozaak van Vincent, daar heeft ze het erg naar haar zin. Dit blijft ze nog wel even doen.

Dit artikel is al eerder verschenen in De Nieuwsbode 26 augustus 2015.