Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Rijwielpaleis Willem Brouwer

Door: Asta Diepen Stöpler

Willem Brouwer: “Oude banden werden vaak geplakt, soms wel honderd keer. Als de band dan uiteindelijk onbruikbaar was, keerde mijn vader de band gewoon om dan kon deze nog een tijd mee.”

Het Rijwielpaleis was op de Oude Arnhemseweg 23. Het telefoonnummer was jarenlang 03404 – 4063. Brouwer nam in 1952 de zaak van zijn vader over. Na 37 jaar – in 1989 – ging het Rijwielpaleis naar zoon Johan. Kort daarna verhuisde het Rijwielpaleis naar de Voorheuvel. Willem Brouwer vertelt over het Rijwielpaleis.

Start

Mijn vader Gerrit Brouwer was van oorsprong smid en garagehouder in Loenen aan de Vecht. In 1937 verhuisde hij naar Zeist en nam het Rijwielpaleis over, dat 2 jaar eerder door Jan de Wilde was opgericht. Mijn vader verkocht nieuwe en tweedehands fietsen en deed ook reparaties.

Rijwielpaleis Willem Brouwer
Winkel rijwielpaleis Willem Brouwer
Tweede Wereldoorlog

Tijdens de oorlog werden bijna geen nieuwe fietsen verkocht, maar reparaties en onderhoud gingen juist heel goed. Mijn vader maakte ook Solution om fietsbanden te plakken. Produceren mocht wel van de nazi’s, maar verkopen niet. Dat deed hij toch en hij is hiervoor gearresteerd, gelukkig werd hij snel weer vrijgelaten. Oude banden werden vaak geplakt, soms wel honderd keer. Als de band dan uiteindelijk onbruikbaar was, keerde mijn vader de band gewoon om dan kon deze nog een tijd mee. Uit het westen van het land kwamen veel mensen op voedseltocht door Zeist. Als ze een lekke band maakten we die.

Brommers en motoren

Na de oorlog waren fietsen jarenlang op de bon. Je kon eerst kiezen uit Franse merken, later kwamen Nederlandse fietsen op de markt. Vanaf de 60-er jaren verkochten we ook brommers en motoren.

Werkplaats rijwielpaleis Willem Brouwer
Overname en uitbreiding aanbod

Ik kwam als 14-jarige jongen in de werkplaats. Tien jaar later nam ik de zaak over. Ik ging wasmachines, stofzuigers verkopen, alles wat weer verkrijgbaar was. Mijn vrouw – Alie van Woudenberg – en ik hadden veel kennissen en vrienden in Zeist. Daardoor verdubbelde in mijn eerste jaar als eigenaar van het Rijwielpaleis de omzet naar 130.000 gulden.

Jaarlijkse puzzelrit

Samen met andere ondernemers organiseerden mijn vrouw en ik jarenlang iedere Koninginnedag een puzzelrit voor bromfietsers en een klein parcours voor kinderen in het toenmalige Dijnselbos.

Dit artikel is al eerder verschenen in De Nieuwsbode 7 november 2016.