Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Schuurman de Molen

Door: Asta Diepen Stöpler

Henk Schuurman: “Pianist Rick van der Linden kwam geregeld met zijn geit om voer te halen. Het dier zat gewoon los in de auto en mocht in de winkel proeven welk voer zij het lekkerste vond.”

In 1846 pachtte Hendrik Schuurman de molen aan de Molenweg. In 1855 werd hij eigenaar van molen ’t Klompje aan de Koppeldijk. In 1922 kocht hij molen De Vriendschap aan de Bergweg. In 1981 is de molen afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. In 2008 is Schuurman De Molen verkocht aan Pet’s Place.

Henk Schuurman vertelt over Schuurman De Molen.

Molenaarsfamilie

Ruim 170 jaar geleden werd mijn voorvader Hendrik Schuurman korenmolenaar in Zeist. In onze familie zijn tot en met mijn vader – Evert – altijd molenaars geweest, werkzaam voor boeren en bakkers. Ik ben de eerste met een ander beroep. Mijn overgrootvader had ook een takelbedrijf voor auto’s en voor dode (werk)paarden, die omgekwamen waren bij een ongeval. Er waren vier molens in Zeist, waaronder De Vriendschap. In de jaren ’40 zijn de wieken er van afgehaald en maalde opa met een hamermolen: een grote trommel met klepels en diverse matrijzen. Mijn opa maakte ook voeders voor pluimvee, varkens, koeien.

Schuurman De Molen begin 20e eeuw
Schuurman De Molen begin 20e eeuw
Verkoop van huisdierenvoer

Mijn vader werd in 1960 molenaar. Voor TNO maakte hij de basisvoeders voor de laboratoriumdieren. Zo’n tien jaar later startte zijn werknemer Ben Hogenwerf op vrijdag en zaterdag met de verkoop van voer voor huisdieren en duiven, het begin van Schuurman De Molen. Ik kwam in 1975 in de zaak en verkocht vanuit een garagebox naast de molen dierbenodigdheden, tuingereedschap en hengelsportartikelen. Dit breidde zich uit totdat ik op het laatst alle garageboxen gebruikte.

Verhuizing naar de Van Reenenweg

Na de verkoop en sloop van ‘De vriendschap’ verhuisden we naar de Van Reenenweg 50. Een kansloze locatie, dachten velen, maar het ging ook hier goed. We vergrootten het assortiment en ook de winkelruimte. We leverden aan hobbyboeren in de omgeving, kinderboerderijen, het hertenkamp, het dierentuintje van Abrona. Schuurman De Molen was: ‘Tuin, Dier en Hengelplezier’ voor de regio Amersfoort, Driebergen, Leersum, Werkhoven.

Vrachtwagen van Schuurman de Molen begin 20e eeuw
Vrachtwagen van Schuurman de Molen
Klanten

In de winkel kregen we alle mogelijke klanten. Pianist Rick van der Linden kwam geregeld met zijn geit om voer te halen. Het dier zat gewoon los in de auto en mocht in de winkel proeven welk voer zij het lekkerste vond. Dat werd dan ingekocht, waarna de twee tevreden naar huis gingen.

Negen jaar jaren geleden moest de winkel weg van de gemeente om ooit plaats te bieden aan nieuwbouw.

Dit artikel is al eerder verschenen in De Nieuwsbode op 15 maart 2017.