Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Slagerij Van Essen - Van Ginkel

Door: Asta Diepen Stöpler

Gijs van Essen: “Onze slagerij leverde alleen rund-, kalfs- en varkensvlees van de beste kwaliteit.”

Familie Van Essen verhuisde in 1929 van Woudenberg naar de 1e Hogeweg 12, naast de huidige kapsalon Okhuijzen. Dit pand en de panden ernaast zijn tientallen jaren geleden afgebroken. De slagerij is in de jaren ’50 gesloten.

Gijs van Essen vertelt over Slagerij Van Ginkel van zijn vader.

Overname Slagerij Van Ginkel

Mijn ouders kwamen uit Woudenberg en namen in 1929 de slagerij van de heer Van Ginkel over aan de 1e Hogeweg. Onze winkel had aan weerszijden twee halfronde ramen en twee ronde ramen met in het midden zat een dubbele deur. Wij – mijn ouders, mijn vier broers en ik – woonden achter en boven de winkel.

Slagerij Van Essen - Van Ginkel

Slagerij van Ginkel wordt slagerij van Essen

Mijn ouders handhaafden de bestaande naam ‘Slagerij Van Ginkel’, maar in de loop van de jaren werden we bekend als slager Van Essen. Mijn broer Evert kwam in de zaak. Toen hij in 1941 trouwde, verhuisden wij naar de Gerolaan 60, maar mijn vader bleef in de slagerij werken.

Bestellingen bezorgen

In de begintijd had mijn vader vier, vijf knechten voor de bezorging van bestellingen bij villa’s in onder meer het Lyceumkwartier, Bosch en Duin. Onze slagerij leverde alleen rund-, kalfs- en varkensvlees van de beste kwaliteit.

Winkel

De winkel had twee etalages in de ronde ramen, hierin hingen grote bouten. In de winkel was een toonbank en een groot werkblok waarop het vlees uitgebeend werd. Ik herinner me goed dat rond Pasen enkele dikbilkoeien voor de winkel stonden als vorm van reclame. Er zijn foto’s van gemaakt voor de krant, maar die zijn helaas verloren gegaan.

Zelf vleeswaren maken

Mijn vader maakte zelf verschillende soorten vleeswaren, zoals leverworst en metworst. Ook rolpens, dat is gevulde pens in grote potten met azijn, en rookworst in de rokerij achter de slagerij.

Sluiting

Mijn vader heeft enkele jaren geprobeerd de slagerij voort te zetten, maar moest de zaak helaas sluiten.

Dit artikel is al eerder verschenen in De Nieuwsbode 6 januari 2016.