Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Straver, hovenier

Interview en verslag: Max van den Brink en Ben Kuster
Gepubliceerd op Geheugen van Zeist april 2014

Naam: Gijs Straver
Leeftijd: 72 jaar
Geboren: Utrecht 20 december 1941
Getrouwd: met Maaike Bos
Kinderen/kleinkinderen: 8 dochters, 1 zoon en 24 kleinkinderen
Opleiding: Tuinbouwschool
Beroep: Hovenier

Opleiding

Gijs is geboren in Utrecht en kwam als 6-jarige en middelste van 3 kinderen in Zeist wonen. Als één van de eerste leerlingen doorliep hij vanaf 1947 de nieuwe lagere Christelijke Kerckebosch-school op de Oranje Nassaulaan. Dit was een door Finland geschonken houten school met een klok, dat was voor die tijd erg bijzonder. Na de lagere school heeft hij de VGLO doorlopen. Hij zit al vanaf zijn 15e levensjaar in het vak. Leerde het vak van hovenier van zijn vader en heeft nog verschillende opleidingen gevolgd om het vak goed onder de knie te krijgen. Onder andere de tuinbouw wintercursus en de hoveniersvakschool in de Bilt.

Gijs Straver en zoon Bert bij de vrachtauto
Verkoop planten Julianaplein
Hovenier

Om te ervaren hoe het was om als werknemer bij een baas te werken heeft hij eerst bij hoveniersbedrijf Feijth op de Brinkweg en bij Kwekerij Vermeulen op Schoonoord gewerkt. Eerst met de bakfiets, toen met een personenauto en daarna met een vrachtwagen. Gewerkt heeft hij tot zijn 70ste en hij is dus pas gestopt. Zijn zoon Bert heeft het bedrijf overgenomen in 2004. Hij heeft dus 55 jaar gewerkt in het vak van hovenier en onderhoud van tuinen en parken.

Leukste ervaring

Gijs heeft ook gewerkt voor de Zeister Belastingdienst en op een dag verschillende werkzaamheden uitgevoerd bij het belastingkantoor op de Oranje Nassaulaan. Op een gegeven moment werd hij binnen geroepen bij de inspecteur, die vroeg hem of de afrekening ook zou kunnen zonder BTW te berekenen. Het antwoord laat zich raden…

Plaatsen olietank op het Zusterplein in 1963
Werkzaamheden

Hij heeft op de vele buitenplaatsen die Zeist rijk was gewerkt, onder andere bij de familie van Beuningen en Freule de Beaufort (juffrouw Annie).

In het begin van zijn werkzaamheden heeft hij veel olietanks ingegraven. Olie was toen een hele populaire brandstof. De grootste tank die onder de grond moest verdwijnen was de olietank van de Wilhelminaparkflat en wel één van 10.000 liter. Het ingraven gebeurde in die tijd nog met de hand!

Verkoop bloemen en planten op Belcourt
Stage

Gijs heeft zich in gezet om het vak van hovenier bij de jeugd populair te maken door het beschikbaar stellen van stageplaatsen. Hij heeft jongelui uit Nederland, Canada, Engeland en Polen aan het werk gehad. Hij was een goede werkgever en er zijn nog steeds contacten met verschillend stagiaires. De familie Straver is verschillende keren op bezoek geweest in Engeland en Polen. Een Canadese stagiair was niet zo’n succes, die bleek later een crimineel te zijn.

Planten bij Gijs thuis
Bijzondere gebeurtenis

Op 5 december 2013 ,tijdens de Sinterklaasstorm, was er in de wijk Hoge Dennen (en voor Gijs) een bijzondere gebeurtenis, want toen is het hoge houten Kruis voor de kerk op de Oranje Nassaulaan omgewaaid. Gijs deed in het verleden veel werk voor de kerk en ook nu lag er weer een opdracht en wel: Verwijder de afgebroken delen van het Kruis. Vanwege de zware werkzaamheden deed hij dit samen met een goede en sterke hulp. Bij het verwijderen van een groot stuk van dat Kruis schoot de koevoet los, die een aantal delen tegen moest houden. Gijs raakte bekneld onder die kruisdelen en kneusde daarbij zijn bovenbeen dusdanig dat hij 14 dagen niet heeft kunnen lopen. Deze gebeurtenis veroorzaakte wel enige hilariteit want het gevallen Kruis werd voor Gijs een kruis, omdat hij enige tijd niet kon klussen.

Symbolisch is wel dat de Thomasgemeente op houdt te bestaan en dat het Kruis gevallen is. Het is de bedoeling dat de onderdelen van het Kruis in 500 stukken worden gezaagd en voorzien van de tekst 7 X 7 (het getal van de volheid) dat meegegeven wordt aan de leden van de kerk als een souvenir en/of herinnering aan het Kruis van de Thomaskerk.

Hobby

Gijs heeft een bijzondere hobby en dat is siervogels van verschillende soorten houden. In een zelfgebouwde en prachtige kooi, voorzien van ontsnappingskluizen houdt hij veel soorten siervogels. Waaronder de agaporniden, dwergpapegaaien, zebravinken, zanglijsters en ook een Japanse nachtegaal. Met veel liefde en toewijding worden deze vogels verzorgd en onderhouden. Ook het vermeerderen van multiflora knolbegonia´s, de kleuren flamboyant(rood), het Gents juweeltje (oranje), Madelon(rose), Zaffelaere juweeltje(geel),dit is een verdwijnend soort, is iets wat Gijs erg veel plezier geeft.

De familie heeft een hond en verschillende katten. De hond lijkt lief, maar is echt waaks en heeft een Engelse naam, Preston. Hij blaft in het Nederlands…

Gijs heeft ook zijn steentje bijgedragen aan de Oranje Vereniging Kerckebosch en aan het feest dat elk jaar in de wijk Hoge Dennen wordt georganiseerd. Twee keer als aanvoerder voorop in de optocht door de wijk achter de muziek aan als vader en opa met kinderen en kleinkinderen.

Gijs is nu met pensioen en geniet van de familie en zijn hobby´s en heeft de rust van nu wel verdiend.