Interview en verslag: Marja Vermeulen
Gepubliceerd op Geheugen van Zeist januari 2023
De vader van Jan Strietman had een groente- fruit- en aardappelbedrijf. Het huis stond ongeveer waar nu de kerk in winkelcentrum de Clomp is.
Naam: Jan Strietman
Geboortedatum: 11 november 1936
Weduwnaar van : Iet Duursma,
Kinderen: twee zonen en één dochter
Kleinkinderen: geen
Beroep: Gepensioneerd chef groenteafdeling supermarkt
Ik ben geboren aan de Koppeldijk 22. Later is de naam Koppeldijk veranderd in Koppelweg en het werd het huisnummer 153. De Koppeldijk liep vanaf de Waterige weg met een hoek naar de Kroostweg. Ik ben de oudste van tien kinderen. Mijn vader had een groente-fruit- en aardappelbedrijf. Het huis stond ongeveer waar nu de kerk in winkelcentrum De Clomp is. Het land achter het huis liep tot aan de Biltse Grift. Naast het verbouwen van groente, fruit en aardappels werden deze ook verkocht. Mijn vader had 3 wagens voor de verkoop. Het bedrijf van mijn vader moest wijken voor de bouw van Zeist West. Het huis staat er niet meer.
Ik was een belhamel. Ik ging toen ik net vier was naar de kleuterschool op de Waterigeweg. De school werd in de oorlog in gebruik genomen door het Rode Kruis. Toen ging ik naar de kleuterschool op de hoek Slotlaan/Hogeweg. Mijn lagere school was de Beatrixschool aan de Walkartweg. Ik weet nog, dat achter het klaslokaal een groot luik was. Daar hebben we een keer met de hele klas door heen gegaan en onder het lokaal gezeten. Wij gingen lopend naar school. Ons huis aan de Koppeldijk lag in het buitengebied. Op de Van Renesselaan stond een grote tamme kastanje. Een vriendje en ik gooiden met stokken in de boom om de kastanjes er uit te halen. Dat mocht niet. We moesten een keer op het politiebureau 500 strafregels schrijven. Ik weet ook nog goed, dat in de oorlog vliegtuigjes op het grasveld aan de Kroostweg landden. Er was ook een grote kersenboomgaard. De hele dag na de bevrijding werden daar krijgsgevangenen naar toe gebracht.
Ik kom uit een christelijk gezin. Op zondag gingen we twee keer aar de Oosterkerk. Eerst lopend, later met de auto. Daar zaten we met z’n achten in. Mijn moeder kon fantastisch koken. Op zondag aten we lof of bloemkool. Mijn moeder maakte ook groente en fruit in voor de winter. Ik heb een hekel aan rabarber en postelein. Dat heb ik te veel gegeten. Ik heb nooit armoede en honger gekend. We hadden ook varkens, kippen, konijnen, fazanten en een paard. Mijn vader hoefde zich in de oorlog vanwege zijn bedrijf niet te melden voor de arbeidseinsatz.
Als kind moest ik na schooltijd helpen met klusjes in en om het huis en de velden. Ik was ook gek op vogels. We speelden als kind veel in de grienden. Altijd met twee vriendjes. We heten allemaal Jan. We werden de drie Jannen genoemd. We vingen ook eendenkuikens. Ik kwam graag bij Jan Scheepstra thuis. Hij woonde aan de Leliestraat. Hij speelde gitaar. Daar zongen we dan liedjes bij. Het was daar heel gezellig.
Sinterklaas en kerst werden ook gevierd. We hadden geen kerstboom. Kerst was wel gezellig. Wij hadden een piano, waar mijn moeder op speelde. We hadden een hulp voor dag en nacht. Door de weeks was mijn moeder ’s middags nooit te huis. Zij ging dan op visite. Mijn opa was tuinbaas op de buitenplaats Villa Nuova van de familie de Pesters aan de Utrechtseweg. Mijn opa en oma hadden een huis op het terrein. Dat stond aan de Kroostweg, vlak bij de kruising Kroostweg/Noordweg/Koppelweg. Vanaf de zolder kon je zo op het voetbalveld van Saestum kijken. Dat lag toen voor het huis van opa en oma.
Na de lagere school heb ik nog drie maanden op de ULO (uitgebreid lager onderwijs) gezeten. Dat was geen succes. Toen heb ik nog de 7e klas aan de Adriaanseschool gevolgd.
Daarna ben ik bij mijn vader in het bedrijf gaan werken. Mijn vader had ook twee knechten. Ik heb binnen het bedrijf van mijn vader van alles gedaan en geleerd. Ik heb ook mijn middenstandsdiploma gehaald en een opleiding AGF (aardappelen, groente en fruit) gevolgd. Na een paar jaar ben ik bij een groentenbedrijf in Utrecht gaan werken. Ik had al vroeg mijn rijbewijs. Ik ben ook in militaire dienst geweest. Na mijn huwelijk ben ik heel even verhuisd naar Zwolle. Dat beviel mijn vrouw niet. Toen zijn we terugverhuisd naar Zeist. Ik heb bij Crucq, een doe het zelf zaak op de hoek Montaubanstraat/1e Hogeweg gewerkt. Ook heb ik tien jaar lang bij V & D als chef op de groenteafdeling gewerkt.
We hebben op de Leliestraat gewoond en daarna een huis gekocht aan de Wetlaan. Ik kweekte vogels als hobby en had daar een volière in de tuin. Later zijn we verhuisd naar een nieuwbouwwoning aan de Oude Arnhemseweg. Toen ben ik met de vogelhobby gestopt. De kinderen gingen het huis uit en mijn vrouw en ik wilden geen verplichtingen aan de dieren. We zijn veel naar Spanje geweest. Ik ga graag naar het voetballen kijken op zaterdag bij Jonathan. Mijn vrouw is overleden. Ik ga erop uit met de Seniorenvereniging. Daar ben ik een oude klasgenote tegengekomen. Samen met haar proberen we er nog een goede tijd van te maken, wat tot nu toe (januari 2023) is gelukt. Ik ben een tevreden mens.