Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Tegel's warenhuis

Door: Asta Diepen Stöpler

Thera Tegel: “In de regel naar Tegel. Dit was onze slogan en nog steeds weten sommige oud-klanten deze kreet.”

10 juni 1893 beginnen de grootouders Willem Johan Tegel en Elisabeth Stoutenbeek een winkel in Beverwijk. In 1987 komt Kees Jan – zoon van Kees en Thera – in de zaak. In 1996 nemen neven Klaas en Edwin Tegel Tegel bv over (de vierde generatie). Kees stopt In 1998. In 2001 sluiten de neven de winkel in Zeist. Kees overlijdt in 2003.

Thera Tegel vertelt over Tegel’s Warenhuis.

Warenhuis

‘In de regel naar Tegel’. Dit was onze slogan en nog steeds weten sommige oud-klanten deze kreet.

Mijn zwager Wim Tegel kwam in 1956 uit Indonesië. In 1958 nam de firma Tegel uit Beverwijk firma Woerdman over en begon Wim een warenhuis in huishoudelijke goederen. Op deze locatie – Slotlaan 177 – 179 – stond ooit een gereformeerde kerk. Daarom is contractueel bepaald dat er geen horeca of dansgelegenheid mocht komen. Mijn man Kees kwam na zijn diensttijd in de zaak. Het personeel noemde hen Baas Wim en Baas Kees.

Enkele jaren later sloot Tegel zich aan bij de inkoopcombinatie Spectra. Onze winkel was de eerste winkel die volgens de Spectra-formule werd ingericht.

Tegel's warenhuis aan de Slotlaan
Tegel's warenhuis
Uitbreiding

In 1985 wordt de winkel met twee ingangen verbouwd tot één grote winkel. De collectie serviezen, couverts, pannen, glaswerk van Leerdam huishoudelijke artikelen van Brabantia en Tomado, wordt uitgebreid met elektrische apparaten en cadeauartikelen.

Voor de verbouwing verkochten we ook speelgoed. De bordspelletjes deden we eerst zelf, zodat we de regels goed konden uitleggen. Packman als bordspel, Ganzenbord, Monopoly, uiteraard in guldens.

Mater familias

Begin jaren ’70 kwam ik in de winkel. Mijn schoonmoeder was een echte ‘mater familias’ en eiste dat haar schoondochters meewerkten. Ik deed verkoop en inrichting van de winkel. Als Kees met nieuwe voorraad terugkwam van het hoofdfiliaal in Beverwijk, zette ik deze op aantrekkelijke wijze in de consoles en etalage.

Thera Tegel aan het werk in Tegel's warenhuis
Tuinmeubelshow van Tegel's warenhuis in Slot Zeist n 1976
Tuinmeubelen

Tegel’s Warenhuis was een van de eersten die tuinmeubels verkocht, vanaf de jaren ’70. De Tuinmeubelshow in Slot Zeist in 1976 was bijzonder en trok veel belangstelling.

Thuisbezorging was normaal. Met onze Opel Kadett bracht Kees de bestellingen naar klanten. Voor de -grote- tuinmeubelen gebruikte hij de bedrijfsbus, vier stoelen en een tafel pasten niet in de Opel.

Wim stapte in 1971 over naar het filiaal in Alkmaar en sindsdien stond Kees alleen aan het roer in Zeist.

Dit artikel is al eerder verschenen in De Nieuwsbode op 15 februari 2017.