Terug naar overzichtTerug naar overzicht
Van den Bosch Serviezen

Door: Asta Diepen Stöpler

Oud-eigenaresse Henny van den Bosch en haar oud-medewerksters Jenny Haandrikman en Rijkje Willemsen: “We hadden veel welvarende klanten, die graag op rekening kochten. Vaak met het verzoek om de aankopen thuis te bezorgen, zoals een theezeefje van 15 cent.”.

Van den Bosch startte in 1896, vanaf 1913 was de zaak aan de Slotlaan gevestigd in een villa-achtig pand. 1957 besloot een van de twee toenmalige eigenaren – Barend van den Bosch – de Arcade op te richten als voortzetting van de verkoop van lederwaren. Bart van Schie is de huidige eigenaar. Oud-eigenaresse Henny van den Bosch en haar oud-medewerksters Jenny Haandrikman en Rijkje Willemsen halen herinneringen op aan Van den Bosch Serviezen.

Klanten

Onze winkel stond bekend als een chique, dure zaak. We hadden veel welvarende klanten, die graag op rekening kochten. Vaak met het verzoek om de aankopen thuis te bezorgen, zoals een theezeefje van 15 cent. Een deftige klant noemden we ‘mevrouw gehaktbal’. Tijdens de uitverkoop kocht ze zoveel bij ons dat ze gekscherend zei dat ze alleen nog maar gehaktballen kon betalen. Bij notoire wanbetalers haalde onze bode de spullen weer terug. Met de meeste klanten hadden we goed contact. Maar die ene klant die altijd vlak voor sluitingstijd binnenkwam, was niet geliefd. Soms was zij een half uur of langer bezig en dan konden we niet naar huis.

Van den Bosch
Van den Bosch
Warenhuis

Van den Bosch was het eerste moderne warenhuis van Zeist. Kleine meubels, lederwaren, boetiekkleding van het merk ’t Lieverdje, bedden, rotan meubels, huishoudelijke artikelen, speelgoed. Ieder personeelslid had een eigen hoek. De een was gespecialiseerd in serviezen, de ander in luxe artikelen.

Van de 1e Dorpsstraat naar de Slotlaan

De eerste winkel was aan de 1e Dorpsstraat. De zaak aan de Slotlaan was 450 m2 groot, inclusief de eerste verdieping. In de jaren ’50 en ’60 zijn vooral veel luxewaren verkocht: tin, glaswerk, kristal, bestek van Gero, mooie cadeauartikelen. Achter in de winkel stonden de serviezen uitgestald.

Hulp van zangeres Conny van den Bosch

Zangeres Conny van den Bosch – geen familie – heeft ons in de jaren ’60 tweemaal geholpen als verkoopster tijdens de Sinterklaastijd. Veel nieuwsgierigen kwamen op haar af. De etalage richten we graag opvallend in. Tijdens een van de vele wegopbrekingen van de Slotlaan gebruikten we een stuk rioolbuis, spijkers en straatstenen als decoratie. Niet iedereen zag er de humor van in, maar wij vonden het geweldig.

Van den Bosch 1e Dorpsstraat
Verkleining winkel

Door de komst van Hema en V&D ging de omzet achteruit en is het winkelpand in 1983 gesplitst. Wij hielden 150 m2, de rest was voor Halfords.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in De Nieuwsbode op 7 februari 2018

Van den Bosch